Linkovi

Amerika s oprezom reagirala na vijest o positgnutom sporazumu Fataha i Hamasa


Sjedinjene Države su s oprezom reagirale na navode o postignutom sporazumu izmedju zaraćenih palestinskih frakcija, Fataha i Hamasa, koji je, kako se izvješćuje, postignut na sastanku u Saudijskoj Arabiji.

Glasnogovornik State Departmenta Tom Casey je odbio potvrditi je li postignuti dogovor u skladu s principima tzv. Srednjeistočnog kvarteta, medjunarodne grupe koja radi na uspostavi mira izmedju Palestinaca i Izraelaca.

Članovi Kvarteta - Amerika, UN, Evropska Unija i Rusija - su pozvali amas da prizna Izrael, odustane od nasilja i ispoštuje ranije postignute sporazume izmedju Izraela i Palestinaca.Prošle su godine donatori obustavili pomoć, nakon što je Hamas preuzeo vlast na palestinskim teritorijama, i odbio poštovati ranije dogovorene odnose.

Glasnogovornik State Departmenta kaže da Washington želi prvo vidjeti kakvu politiku i stajalište nova palestinska vlada ima prema pitanju Izraela, a nakon sporazuma frakcija. I Evropska Unija je izrazila oprez - glasnogovornica Chrstina Gallach je rekla da će Unija pažljivo razmotriti načela na kojem će dvije palestinske frakcije dijeliti vlast.

XS
SM
MD
LG