Linkovi

Sergei Ivanov - Kosovo bi moglo otvoriti Pandorinu kutiju


Rusija je upozorila da bi dozvoljavanje nezavisnosti Kosovu moglo potaći druge regione u Evropi da traže sopstvenu nezavisnost. Ruski ministar odbrane Sergei Ivanov je danas, govoreći u Španiji, dodao da bi to moglo izazvati lančanu rekaciju, pokrenuti niz novih problema, odnosno, kako je rekao - otvoriti Pandorinu kutiju.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova izdalo je danas u Moskvi saopštenje u kojem se navodi da potraga za rješenjem kosovskog problema treba da se nastavi bez vještački utvrdjenih rokova i sa punim poštovanjem srbijanske unutrašnje političke realnosti.

Pomoćnik glavnog medijatora Martija Ahtisaarija, danas je u Prištini izjavio da će finalni razgovori o predloženom UN-ovom planu za tu pokrajinu početi sa zakašnjenjem od 7 dana, dakle, 21. februara - kako bi se Srbiji dalo vrijeme da oformi novu vladu nakon nedavnih parlamentarnih izbora.

Marti Ahtisaari traži još jedan krug razgovora srbijanskih i kosovskih lidera prije nego on zvanično Vijeću Sigurnosti UN predoči svoj plan za konačno rješenje statusa Kosova.

XS
SM
MD
LG