Linkovi

Američka pomoć obnovi pravosudnih objekata u BiH


Reforma pravosuđa u Bosni i Hercegovini je na prvom mjestu u regionu, bolja nego u Srbiji Hrvatskoj, ustvrdio je danas u Banjaluci predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta B i H, Branko Perić.

«Imate jedan izvještaj nezavisne američke nevladine organizacije Freedom house koja pravi tabelu i prati razvoj reformi pravosuđa u regionu u posljednjih šest godina. Mi smo na startu 1998.godine bili na posljednjem mjestu a danas smo na prvom mjestu.»

Međutim reforme ne prati i ulaganje u infrastrukturu zgrada u kojima se nalaze pravosudne institucije što znatno usporava rad sudova i tužilaštava, istakao je Perić.

«Većina pravosudnih institucija u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini izgrađena je šezdesetih godina i niko od tada nije ništa ulagao u objekte u kojima su pravosudne institucije. Mi, trenutno, uvodimo program informatizacije svih sudova i tužilaštava i ponegdje imamo, na primjer problema da električne instalacija ne može da podrži instaliranje kompjutera.To vam samo navodim kao ilustraciju stanja u kome se nalaze neki od tih objekata.»

Neki sudovi nemaju čak ni osnovne uslove za suđenje, a najteža situacija je u Osnovnom sudu u Banajluci, naglasio je ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman.

«Očito je da je došlo do određenog zastoja u radu određenih sudova zato što su oni preopterećeni i mislim da bi u narednom periodu trebali da vršimo izmjene i dopune određenih zakona kako bi osnovni sudovi u mjestu sjedišta okružnih sudova bili rasterećeni određenog broja predmeta.»

Da bi se poboljšala situacija i obnovile pojedine zgrade predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta B i H su danas dostavili Vladi Republike Srpske projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju 22 suda i 2 odjeljenja čiju je izradu, kako je istaknuto, dijelom finansirala i Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

XS
SM
MD
LG