Linkovi

Vizne olakšice za gradjane BiH


Bosna i Hercegovina je, pomalo neočekivano, prije ostatka Zapadnog Balkana, zaključila sve tehničke pregovore sa ekspertima Evropske komisije o ublažavanju viznog režima. Za potpredsjednika Evropske komisije i komesara za pravdu, Franca Frattinija, brzo zaključenje pregovora je došlo kao rezultat dobre pripremljenosti i vodjenja pregovora od strane bh pregovaračkog tima, što vizne olakšice stanovnicima BiH čini vrlo izvjesnim.

Evropski komesar, po mnogima najzaslužniji za čnjenicu da su pregovori o vizama sa BiH i ostatkom Zapadnog Balkana, iz pilitičkih pamfleta pretočeni u stvaran proces, odao je priznanje BiH i njenom pregovaračkom timu za njihovo uspješno i brzo vodjenje.

Formalno otvoreni posljednjeg dana novembra, zajedno sa ostakom država Zapadnog Balkana, pregovori sa BiH su okončani krug prije ostalih.

Komesar za pravdu, Franco Frattini: Da tačno je- bosanskohercegovačka delegacija je izvanredno radila sa mojim službama, servisima Evropske komisije i ozbiljno se nadam da ćemo uspjeti da imamo konačni sporazum prije kraja marta. Dakle, vrlo, vrlo skoro. To će dozvoliti da sporazum postane punosnažan izuzetno brzo, tako da će stanovnici Bosne i Hercegovine imati mogućnost, priliku da se slobodno upute prema Evropi. Desiće se to pojednostavljenjem dobijanja viza - smanjenjem birokratije. Neke od kategorija stanovnika će dmah moći da osjete korist od ovoga - tu mislim na studente i poslovne ljude. Biće to poruka da u punoj mjeri cijenimo saradnju BiH po ovom pitanju".

Medjutim, pravi posao je tek započeo- zemlja će se, kako bude odmicao proces sticanja povjerenja u njene institucije, sigurnost granica i dokumenata, naći pod sve oštrijom evropskom lupom.

Dosadašnja bh vlada je, uz evropsku pomoć, učinila dosta na tom polju, uvjeren je odlazeći premijer, Adnan Terzić, koji se sinoć zatekao u kratkoj i nenajavljenoj posjeti Briselu: bh

U Briselu je širko uvjerenje da, kada je riječ o potpunom ukidanju viza, a riječ je tu ne samo o BiH, već i o ostallim državama koje su
započele integracijski proces sa EU, da će taj dan osvanuti u isto vrijeme kada svi političko ekonomski parametri budu ukazivali da je pitanje pridruženja Uniji postalo čisto tehničke prirode.

XS
SM
MD
LG