Linkovi

D. Fried - Riješenje kosovskog pitanja uklanja svaku prijetnju od rata


Pomoćnik američkog državnog sekretara Daniel Fried izjavio je da će rješenjem kosovskog pitanja biti uklonjen i posljednji veliki sigurnosni problem u Evropi i okončana svaka prijetnja od mogućeg rata.

Govoreći juče pred Vijećem za Medjunarodne Odnose, ovdje u Washingtonu, gospodin Fried je rekao da je Srbiji neophodna evropska budućnost ili će, kako je naglasio, trajno tavoriti u mračnoj izolaciji.

On dodaje da mudri ljudi u Srbiji odavno shvataju da toj zemlji nacionalizam nije donio ništa osim bijede, a nacionaliste je nazvao iscrpljenim glasovima prošlosti sa iscrpljenim argumentima.

Srbijansko javno mnijenje se udaljava od radikalne opozicije planu UN za budućnost Kosova, zaključuje gospodin Fried, i poziva na dodatne razgovore albanskih kosovskih lidera i zvaničnog Beograda - prije zvanične prezentacije plana pred Vijećem Sigurnosti.

A delegacija visokih evropskih zvaničnika je pozvala srpske lidere da zauzmu pozitivan stav prema nadolazećim razgovorima sa Ujedinjenim nacijama o budućnosti Kosova. Šef odjela za vanjsku politiku Evropske Unije, Javier Solana je danas nakon sastanka u Beogradu rekao da je vrlo važno da Srbi na prijedlog UN-a za budućnost Kosova odgovore konstruktivno, pozitivno i pravovremeno.

Srbijanski premijer Vojislav Kostunica je rekao da će Beograd u pregovorima o budućnosti Kosova nastupiti konstruktivno, ali i vrlo odlučno.

On je rekao da će nezavisno Kosovo destabilizirati cijeli region i podstaći druge separatističke pokrete u cijelom svijetu.

Visoki komesar za proširenje Evropske Unije Olli Rehn, njemački ministar Frank-Walter Steinmeier su takodje učestvovali u ovom prvom sastanku Evropske unije i srpskih zvaničnika od srpskih izbora 21. januara.

XS
SM
MD
LG