Linkovi

U Americi opada broj umrlih od raka


Broj smrtnih slučajeva od raka je u Sjedinjenim državama drugu godinu za redom manji. Doktori i medicinski naučnici se nadaju da je to samo početak trenda. Više o tome u izvještaju Carol Pearson.

Rak je drugi najčešći uzrok smrti u Sjedinjenim državama, odmah iza srčanih oboljenja. Ipak, kako je navelo američko Udruženje za borbu protiv raka, smrtnost od te bolesti opada brže nego bilo kada u istoriji.

U Sjedinjenim državama u 2004. bilo je tri hiljade manje smrtnih slučajeva od raka nego u prethodnoj godini.

U periodu od 70 godina, sve do 2003., broj ljudi koji su umrli od raka povećavao se svake godine. Te godine je američko Udruženje izvijestilo o malom padu u broju žrtava raka.

Ovim najovijim brojkama zadivljeni su čak i istraživači poput doktora Len Lichtenfelda

LEN LICHTENFELD: Imamo zemlju koja postaje starija i rak je oboljenje od starenja, tako da bi neko očekivao da se ovi brojevi smrtnosti uvećavaju, kaže on.

Pad smrtnosti se pripisuje promjenama u načinu života… na primjer, manje Amerikanaca puši. Pad se takodjer pripisuje i ranom otkrivanju.

Sve više Amerikanaca vrši kolonoskopiju. Otkriven u ranoj fazi, rak debelog crijeva je lako izlječiv. Djelomično pad u umiranju od raka se pripisuje i boljoj medicini. To znači da čak i neki slučajevi u kasnoj fazi mogu uspješno biti liječeni.

Doktor Leonard Saltz kaže: Mi učimo da boljim i agresivnijim operativnim tehnikama, sa novim terapijama lijekova i kombinacijom lijekova i operativnih metoda, prekoračimo limit.

Moguće da je to ono što je spasilo život Deborah Alia, nastavnice, čiji se rak debelog crijeva proširio na jetru.

DEBORAH ALIA: Dobila sam ono što je trebalo da me održi i ja sam tu, radim i živim normalan život. To je divno, kaže ona.

Prošle godine vlada Sjedinjenih država je odobrila prvu vakcinu protiv raka, vakcinu koja je zaštita protiv raka grlića materice izazvanog ljudskim papiloma virusom.

Ljekari kažu da bi smo u bliskoj budućnosti trebali vidjeti ogroman pad u broju žena sa tom vrstom raka.

Američko udruženje za borbu protiv raka je takodjer navelo i neke mračne vijesti. Rak pluća medju ženama nastavio je da raste.

Doktor Derek Raghavan kaže: Stopa smrtnosti od raka pluća kod žena se povećava iz jednog razloga. One nisu prestale da puše.

Kod više od milion Amerikanaca ove godine će biti utvrdjen rak. I više od pola miliona će umrijeti od bolesti.

Ali, sa obrazovanjem, promjenama načina života i unaprjedjenjem medicine, rak bi jednoga dana mogao biti pobjedjen.

XS
SM
MD
LG