Linkovi

Narod Irana plaća cijenu


Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad izložen je žestokim kritikama i u samom Iranu. U dva konzervativna lista objavljeni su urednički komentari u kojima se gospodinu Ahmadinejadu zamjeraju neelastičnost i tvrda retorika zbog relozolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o uvođenju sankcija prema Iranu zato što nastavlja aktivnosti na realizaciji nuklearnog programa.

Pored toga, 50-ak poslanika iranskog parlamenta potpisalo je pismo u kojem od njega traže da se pojavi pred parlamentom i odgovori na pitanja vezana za taj program.

U još jednom pismu koje je potpisalo oko 150 poslanika, gospodin Ahmadinejad je kritikovan zbog ekonomske politike koju zagovara i vodi.

U međuvremenu, veliki ajatolah Hossein Ali Montazeri, naistaknutiji klerik-disident, izrazio je nezadovoljstvo zbog inflatorne ekonomske politike iranskog režima i istakao da Iranci imaju i druga prava, važnija od prava Irana da postane nuklearna sila.

Američki State Department - rekao je zamjenik glasnogovornika Tom Casey - procjenjuje da Iranci plaćaju veliku cijenu zbog pogrešne politike koju vodi iranski režim:

Casey: Predsjednik Ahmadinejad je, tokom kampanje za izbor na predsjednički položaj, obećavao mnogo toga dobrog kada je u pitanju ekonomski razvoj Irana, pored ostalog radna mjesta za mlade ljude i aktivno uključivanje Irana u međunarodni ekonomski sistem i uopće u međunarodnu zajednicu.

Umjesto toga, kako je rekao gospodin Casey, zarad nuklearne politike koju provodi, iranski predsjednik Ahmadinejad je jednostavno zaboravio na ta preizborna obećanja:

Casey: Kako Iran postaje sve izoliraniji, kako sve više pada pod dodatne sankcije, ciljevi koje je obećavao Ahmadinejad su sve dalji i sve neizvjesniji. Neće biti iznenađenje ako i u samoj iranskoj vladi i, što je mnogo važnije, i među Irancima bude sve više nezadovoljstva zbog Ahmadinejadove politike koja Iran i Irance udaljava od onoga što oni žele da se dešava i u Iranu i sa Iranom.

Sadašnja politika iranskog režima je nepoštivanje zahtjeva i sugestija međunarodne zajednice i nastojanje da se ostvare programi nuklernog naoružavanja - takođe je ocijenio gospodin Casey i istakao da to, sasvim sigurno, nije u najboljem interesu ni Iranaca, a takođe ni u najboljem interesu međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG