Linkovi

Pojačane napetosti izmedju Izraela i Palestinaca


Napetosti izmedju Izraela i Palestinaca se pojačavaju zbog početka izraelskih radova na iskopavanjima oko jedne stare drvene rampe koja vodi do dva sveta muslimanska mjesta u Jerusalemu.

Izraelska policija se danas rasporedila po jerusalemskom Starom Gradu, zabranjujući prilaz tom mjestu palestinskim vjenicima i prosvjednicima. Palestinski su lideri taj izraelski projekat nazvali agresijom. Stižu izvještaji i o manjim antiizraelskim protestima na Zapadnoj Obali.

Palestinski premijer Ismail Haniyeh je danas pozvao Palestince da se ujedine i pobune kako bi zaštitili džamiju al-Aqsa, jedno od svetilišta koje se nalazi na trgu iznad pristupne rampe.

Palestinski muslimanski lideri su optužili Izrael da ugrožava džamije iskopavanjima u blizini njihovih temelja. Izraelski zvaničnici tvrde da konstrukcija nove prilazne rampe ne ugrožava svete palestinske objekte.

Da podsjetimo, krvava pobuna Palestinaca iz 1996. godine bila je izazvana upravo strahovima Palestinaca da Izrael namjerava da potkopa njihova sveta mjesta.

XS
SM
MD
LG