Linkovi

Otet iranski diplomata u Bagdadu


Naoružana lica u uniformama iračke armije, otela su jednog iranskog diplomatu u Bagdadu.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova izjavio je da Iran Sjedinjene Države smatra odgovornim za sigurnost svog diplomate, s obzirom da su otmičari, kako tvrdi, bili povezani sa iračkim Ministarstvom odbrane koje radi pod nadzorom američkih snaga.

Američki vojni glasnogovornik u Bagdadu je negirao bilo kakvu umiješanost Sjedinjenih Država u otmicu iranskog diplomate.

Iračke vlasti su saopštile da su napadači u dva vozila presrela automobil iranskog diplomate u pretežno šiitskom kvartu Bagdada, Karradah-u.

U medjuvremenu, irački premijer Nouri al Maliki je naredio iračkim vojnim zapovjednicima da ubrzaju pripreme za američko-iračku operaciju čišćenja Baghdada. U današnjem obraćanju zapovjednicima gospodin Maliki je priznao da je bilo odgadjanja u započinjanju operacije, te je pozvao da se pripreme ubrzaju. Novi sigurnosni plan predvidja sudjelovanje do 90 hiljada iračkih i američkih vojnika koji bi patrolirali dijelovima Baghdada gdje se dogadja najveći broj napada militanata, i gdje je samo u posljednjih nekoliko dana ubijeno na stotine ljudi.

XS
SM
MD
LG