Linkovi

Demokrati u Kongresu napali Bushov prijedlog budžeta


Američki Kongres je danas počeo pomno preispitivanje prijedloga državnog budžeta kojeg je jučer predložio predsjednik Bush i kojim traži povećanje fondova za rat protiv terorizma, uz istovremeni prestanak finansiranja, ili znatno reduciranje 141 vladinog programa na domaćem planu, najviše u oblasti zdravstva i obrazovanja. Demokrati, koji sada kontroliraju oba doma Kongresa, već na početku su naglasili da imaju drugačije poglede na trošenje novca od poreza američkih gradjana.

Novi Budžet traži 235 milijardi dolara za finansiranje rata u Iraku i Afganistranu, uz blizu 500 milijardi za druge potrebe odbrane. Predsjednikovim planom obustaviće se ili znatno smanjiti finansiranje nekih vladinih programa u oblasti zdravstva i obrazovanja.

Naš prioritet je zaštita amerikanaca. I naš je prioritet da naši vojnici dobiju što im treba da obave posao. Mi, takodjer, imamo prioritete u zaštiti nacionalnih parkova, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti. Ali smo dokazali, i vjerujem da Kongres treba da prihvati budžet koji ne traži povećanje poreza, i budžet koji će zbog fiskalne discipline, biti izbalansiran u narednih pet godina, rekao je jučer predsjednik Bush.

Medjutim, demokrati u Kongresu su napali Bushov plan. Mnogi se ne slažu sa njegovim planom da u Irak pošalje na hiljade dodatnih vojnika. Neki su čak pozivali na obustavu fondova za taj rat, ali lideri Demokrata su rekli da to ne dolazi u obzir.

Predsjednik Bush kaže da je važno da Kongres odobri fondove za Irak: Jako cijenim što iračka vlada želi što prije preuzeti sigurnost unutar Bagdada. To je dobar znak. To je dobar znak osjećaja važnosti i brige. To znači da vlada razumije da je njena odgovornost da zaštiti svoje gradjane, i mi im želimo pomoći.

Bush je rekao da budžet ne predvidja odredjeni datum okončanja američke umješanosti u Irak.

G.W. Bush:
Neće biti vremenskog roka, jer ne želimo poslati pomješane signale našim neprijateljima, demokraciji koja se nastoji održati i našim vojnicima.

Medjutim, reakcija Demokrata bila je žustra i negativna. Predsjednici komiteta za budžet u oba doma su kazali da će Bushov plan potrošnje Ameriku okrenuti u pogrešnom pravcu. Predsjednik Senatskog komiteta, Kent Conrad, kaže da je Bushov prijedlog ispunjen dugovima i prevarama i daleko od realnosti.

XS
SM
MD
LG