Linkovi

Predsjednik Bush Kongresu uputio prijedlog budžeta za 2008.


Predsjednik Bush danas je Kongresu uputio svoj prijedlog budžeta za 2008. godinu, uključujući, po prvi put i troškove vojnih operacija u Iraku i Afghanistanu - u redovni budet.

Budžet od 3,2 triliona dolara povećava vojne troškova, a smanjuje domaće troškove kao što su zdravstvena zaštita i obrazovanje.

Predsjednik Bush je reporterima rekao da se raduje prihvatanju ovog prijedloga za budžet. On je dodao da njegov prijedlog može u roku od pet godina imati pozitivan balans bez poreskih povećanja.

Šef Ureda Bijele Kuće za upravu i budžet, Rob Portman, kaže da predsjednik uz to traži i dodatnih 100 milijardi dolara za operacije u tim zemljama u ovoj fiskalnoj 2007. godini. Prijedlog budžeta takodje sadžri i stavku od 145 milijardi dolara za opeacrije u Iraku i Afghanistanu u 2008. godini.

Do sada su se ratni budžeti odobravali kroz dodatne zhtijeve oko kojih se vodi manje debate nego za ukupne godišnje bužete.

Budžet izmedju ostalog sadrži i stavke o ukidanju nekih programa Glasa Amerike i Radio Slobodne Evrope, i istodobno proširenju nekih drugih programa, okrenutih uglavnom Srednjem Istoku. Slični prijedlozi su bili u zahtjevu za budžet za ovu, 2007. godinu, ali on nikada nije odobren u Kongresu.

Prijedlog budžeta Bijele Kuće za 2008-u takodjer sadrži i stavke financiranja istraživanja lijekova i borbe protiv malarije, i AIDS-a, kao i podršku razvoju demokracija u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG