Linkovi

Sve manje žena se podvrgava mamogramu


Najmanje dvije decenije Amerikanke su obraćale pažnju na poruku da rano otkrivanje može pomoći sprječavanju raka dojke. Ali sada, zdravstveni stručnjaci su zabrinuti da neke žene ne uzimaju tu poruku tako ozbiljno kako bi trebale. Melinda Smith u svom prilogu govori o uznemiravajućem smanjenju broja žena koje se podvrgavaju mamogramu.

Žene sirom svijeta imaju dobar razlog da budu zabrinute zbog raka dojke. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da zbog te vrste raka umire najveći broj žena. Rak dojke je nakon srčanih oboljenja vodeći ubica u Sjedinjenim državama.

Nedavne vijesti da smrtnost od raka u Sjedinjenim državama opada bila je ohrabrujuća za mnoge zvaničnike u oblasti zdravstva. Ali sada, oni su zabrinuti zbog smanjenog broja žena koje idu na mamogram.

Ta Rendgenska procedura dugo je bila smatrana najpouzdanijim vidom za rano otkrivanje raka dojke.

Američko Udruženje za rak je saopštilo da je ova vrsta snimanja smanjila broj umrlih za 20 procenata, na 35 procenata kod žena u dobi od 50 do 69 godina i za 20 procenata kod žena u četrdesetim godinama. Žene sa četrdeset ili više godina obično prvi put idu na mamogram.

1987. Samo 29 procenata Amerikanki je išlo na mamogram. 2000, radilo se o 76 procenata. tokom narednih pet godina, stopa je opala za gotovo dva procenta.

Taj procenat preveden u stvarne brojeve znači: ako stručnjaci za borbu protiv raka kažu da 80 miliona žena treba ići na mamogram svake godine, to znači da se najmanje milion žena manje sada podvrgava mamogramu.

Doktor David Dershaw iz centra Memorial Sloan u New Yorku vjeruje da je ova pojava uznemiravajuća.

DAVID DERSHAW: Kod žena koje odgode da urade mamogram… njihov tumor će biti veći. Biće teže da se liječi. I biće smrtonosniji.

Zašto manje Amerikanki odlaze na ono šta može biti spas za život? Evo šta neke od njih kažu:

Ja sam naprosto suviše zauzeta sa drugim stvarima, kaže jedna. Većina radiologija je prezauzeta i treba dugo vremena da se zakaže pregled, dodaje druga.

Ova žena je mozda u pravu. Izmedju 2001. i 2004. istraživanje američke vlade je pokazalo da je bilo 500 manje centara za mamografiju u Sjedinjenim državama. Doktorica Carol Lee sa medicinskog fakulteta univerziteta Yale je izjavila da je nadoknada od zdravstvenog osiguranja djelomično kriva za finansijske probleme centara za snimanje: Oni su gubili novac. Iznos koji su primili za mamograme nisu pokrili njihove troškove.

Doktorica Lee takodjer kaže da manje centara za mamografiju znači da je manje radiologa i tehničara dostupnih da očitaju testove: Sve je manji broj onih koji poznaju tu tehnologiju i broj radiologa, se smanjuje.

Možda ima drugo objašnjenje za smanjenje. Jedan doktor iz američkog udruženja za rak navodi da isuviše mnogo žena nije shvatilo značaj dobrog izvještaja mamograma i da nisu ponovile snimanje u narednim godinama. Takvo ponašanje, kaže on, moguće da povećava rizik od raka dojke.

XS
SM
MD
LG