Linkovi

Tom Lantos - Uključivanje regionalnih sila u stabilizaciju Iraka


Upravo sam se sa predsjedavajućom Zastupničkog Doma vratio iz posjete Kuvajtu, Iraku, Pakistanu i Afghanistanu i zabrinuti smo ulogom koju u tom regionu sve više igra Iran,kaže konmgresmen Lantos.

Kongresmen Tom Lantos, predsjedavajući Komiteta za odnose sa inostranstvom, nedavno se vratio iz posjete Iraku i Afghanistanu, gdje je bio u misiji procjene sigurnosne situacije u tim zemljama. Evo njegovih ocjena:

Gospodine predsjedavajući, upravo ste se vratili iz Iraka gdje ste bili zajedno sa delegacijom svojih kolega iz Kongresa. U izjavi koju ste dali naglasili ste: Ovoj zemlji je neophodno da se više usredsredi na uključivanje regionalnih sila u stabilizaciju Iraka. Šta vas je navelo na taj zaključak?

LANTOS:
Upravo sam se sa predsjedavajućom Zastupničkog Doma vratio iz posjete Kuvajtu, Iraku, Pakistanu i Afghanistanu i zabrinuti smo ulogom koju u tom regionu sve više igra Iran. Svi su zabrinuti oko irnskih nuklearnih ambicija i oko destabilizirajućeg utjecaja kojeg Iran ima unutar Iraka. To je bila prioritena tema u razgovorima sa svim liderima sa kojima smo imali priliku razgovarati.

Iranski ambasador kaže da Iran planira da znatno proširi svoje ekonomske i vojne veze sa Irakom. Na drugoj strani, predsjednik Bush je upozorio da ako Iran eskalira svoje vojne akcije u Iraku, da bi naudio našim trupama ili nedužnom narodu u Iraku, mi ćemo odgovoriti oštro. Jesmo li mi to na putu konfrontacije sa Iranom?

LANTOS SOT:
Mi pažljivo pratimo svaku aktivnost Irana koja bi mogla da ima negativan uticaj na naše snage unutar Iraka. Ima ozbiljnih dokaza da Iran snabdijeva oružjem one koji ubijaju američke vojnike. Mi takvo što nećemo tolerisati.

Da li vi vidite neke značajne razlike izmedju pozicije Sjedinjenih Država i djelovanja drugih zemalja u primjeni rezolucije UN 1737?

LANTOS:
Uvijek postoje razlike u djelovanju i stavovima različitih zemalja. Naša je pozicija prema Iranu veoma jasna: dozvoljavanje Iranu da sprovodi vojni nuklearni program time što bi se u taj program ubacivale milijarde dolara iz evropskih ili kineskih izvora - suprotno je našem nacionalnom interesu i stabilnosti cijelog regiona. Iran je 18 godina obmanjivao sviju oko svog nuklearnog programa i kad ga je medjunarodna zajednica uhvatila u toj laži
on sad pokušava da odugovlači zahtjev iz rezolucije UN koja zahtijeva da zatvori taj program. Mi smo, medjutim, odlučni da vršimo pritisak sve dok to ne bude uradjeno, kaže za Glas Amerike kongresmen Tom Lantos.

XS
SM
MD
LG