Linkovi

Senat - Bush - Iraq


Američki Senat bi već ove sedmice mogao glasati o ne-obavezujućoj rezoluciji kojom se protivi planu predsjednika Busha da u Irak pošalje dodatnu 21 hiljadu američkih vojnika.

Senatori su danas počeli razmatranje o tome da se ova dvopartijska opomena predsjedniku iznese na glasanje pred cijeli Senat. Govoreći juče u televizijskim političkim programima, ugledni republikanski senatori John McCain i Lindsey Graham usprotivili su se donošenju pomenute rezolucije.

Senator McCain je reako da bi takva mjera predstavljala demoralizirajuće glasanje o nepovjerenju u američku vojsku, dok je senator Graham rekao da će više snaga dramatično pomoći u stabilizaciji Iraka.

Medjutim, drugi ugledni Republikanac, senator Chuck Hagel, tvrdi da Washington ne može promijeniti situaciju u Iraku šaljući svoje snage u sred gradjanskog rata u toj zemlji. Demakoratski senator Dianne Feinstein je naglasila da bi pojačavanje američkih snaga predstavljalo ogromnu grešku, s obzirom da je za okončanje nasilja u Iraku potrebno više diplomatije.

XS
SM
MD
LG