Linkovi

McCain:  Neuspjeh u Bagdadu doveo bi do krvoprolića  goreg od onog u Srebrenici


Sjedinjene Države ne planiraju rat sa Iranom, rekao je novinarima u Washingtonu američki ministar odbrane Robert Gates, naglasivši da gomilanje vojnih snaga i slanje dodatnog nosača aviona u taj region šalje poruku potencijalnim neprijateljima da je područje Perzijskog zaljeva od vitalnog interesa za Sjedinjene Države. U isto vrijeme je republikanski senator John McCain upozorio da bi neuspjeh u Bagdadu doveo do krvoprolića koje bi bilo daleko gore od onog u Srebrenici.

U pratnji najviših vojnih zapovjednika, ministar odbrane Robert Gates je rekao da Sjedinjene Države nisu u ratu sa Iranom nego sa iranskom mrežom koja pribavlja eksploziv koji se koristi u Iraku.

Robert Gates, ministar odbrane SAD:
U Iraku se mi suprostavljamo onome što iranci rade našim vojnicima, njihovoj umješanosti u aktivnosti, posebno dostavljanjem eksplozivnih naprava koje ubijaju naše vojnike. I, mi nastojimo Iran privoljeti da obustavi obogaćivanje uranijuma.

Administracija predsjednika Busha pojačava pritisak na Teheran zbog njegovog odbijanja da okonča svoj nukelarni program.

General Peter Pace, zapovjednik združene komande američkih oružanih snaga, je takodjer optužio Iran da pribavlja eksploziv i trening ekstremistima u Iraku. On kaže da su u nedavnim racijama otkrivena dvojica iranskih gradjana.

Petar Pace, general:
Razlog što sve više govorimo o iranskoj umješanosti je, kao što sam rekao, činjenica da smo u posljednjih 30, 40 dana, u otkrivanju mreže koja podržava pobunjenike otkrili irance. Zato čujete da o tome govorimo više, jer su se iranci našli medju neprijateljima.

U medjuvremenu, deklasificirani dio novog izvještaja američkih obavještajnih agnecija upozorava da se situacija u Iraku može pogoršati ukoliko Sjedinjene Držane ne preuzmu hitnu akciju. U izvještaju se zaključuje da bi se ključni element nasilja mogao opisati kao gradjanski rat. Bijela kuća insistira da taj termin nije odgovarajući za opis rata u Iraku. Ministar Gates se slaže, ističući da taj termin pojednostavljuje veoma kompleksnu situaciju.

Robert Gates, ministar odbrane SAD:
U suštini, u Iraku se vode četiri rata. Jedan je izmedju sunita i šiita, uglavnom na jugu. Drugi je sektaški sukob, uglavnom u Bagdadu, ali ne samo tu. Treći vode pobunjenici, i četvrti al-Qaida.

U izvještaju američkih obavještajnih agencija se ukazuje da je medjusobno nasilje premašilo aktivnosti al-Qaide i da bi kaos mogao dovesti do pada cetralne vlade, što bi rezultiralo podjelom Iraka na medjusobno suprostavljene dijelove.

Alternativa sigurnosti Bagdada je katastrofa, rekao je jučer za američku TV mrežu ABC, senator John McCain. Posljedice neuspjeha dovele bi do nasilja kojeg do sada nigdje nismo videjli.

«Ne možemo dozvoliti krvoproliće u Bagdadu koje bi bilo daleko gore od Srebrenice. Vjerujem da bismo se u tom slučaju, morali vratiti u region, pošto bi se umiješali Iranci, suniti, a možda i Turska, ukoliko Kurdi proglase nezavisnost, kazao je McCain.

XS
SM
MD
LG