Linkovi

Vruća senatska debata oko Bushove strategije u Iraku


Irak ostaje ključna tema na američkoj političkoj sceni, a verbalni rat oko američke politike u Iraku se nastavlja u Kongresu u kojem demokratska većina nastoji prisiliti predsjednika Busha na promjene. Pri tome se demokratama u protivljenju politici predsjednika Busha u Iraku sve više pridružuju i republikanci.

Bush je sve usamljeniji, ali i dalje odlučan da nastavi ostvarivati svoju viziju i svoj plan u Iraku. I dok nasilje u Iraku podstiče debate u Kongresu, nije sigurno koliko te rasprave mogu promjeniti kurs rata. Naravno, za predsjednika Busha će biti težak politički poraz ukoliko Senat dvopartijskom većinom usvoji i što je još gore za Bijelu kuću, postignuti kompromis saopćio je senator John Warner, lider Republikanske partije za vojna pitanja.

John Warner, senator republikanac:
Senatori su sve uvjereniji da su potrebne dodaten modifikacije u novoj strategiji, rekao je Warner.

Demokratski senator, i predsjednički kandidat Joseph Biden, uz to upozorava:
Ukoliko predsjednik ne bude slušao većinu u Kongresu, trebaćemo tražiti drugi način mjenjanja njegove politike, ali ovo je veoma važan prvi korak.

Medjutim, liberalniji demokrati su razočarani neobavezujućom rezolucijiom, i žele koristiti moć Kongresa da predsjednika prisile na promjene.

Christopher Dodd, senator demokrata:
Iz Bijele kuće kažu da će oni ignorisati to što mi kažemo, ako je tako zašto ih ne prisilimo da slušaju, mi smo Senat Sjedinjenih Država, a ne neko gradsko vijeće, tamo negdje, kaže ljutito senator Dodd.

Medjutim neki republikanci, kao Lindsey Graham misle da bi Rezolucija poslala pogrešan signal neprijateljima, što je demokratski senator Robert Byrd, nazvao besmislicom.

Republikanski senator John McCain je predstavio i svoju, drugačiju rezoluciju, u kojoj se od iračke vlade zahtijeva da u odredjenom roku ispune obaveze i podržava slanje dodatnih vojnika, a neobavezujuću rezoluciju protiv rata je nazvao nepoštenom. U svakom slučaju već od ponedjeljka se nastavlja vruća debata oko Iraka ovdje na Capitol Hillu u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG