Linkovi

State department - Puna podrška Ahtisaarijevom prijedlogu za Kosovo


Sjedinjene Države zahvaljuju specijalnom izaslaniku UN-a, Martti Ahtisaariju na njegovim naporima da dodje do Sveobuhvatnog prijedloga o budućnosti Kosova, kaže se u današnjem saopćenju State departmenta.

Ovaj prijedlog, kao rezultat godišnjih pregovora, je fer i izbalansiran. To je osnova za stabilno, prosperitetno i multi-etničko Kosovo. Opširne odrednice Prijedloga sporazuma o zaštiti prava svih gradjana će pomoći bržem demokratskom razvoju Kosova.

Sa današnjim predstavljanjem ovog Prijedloga sporazuma, proces rješavanja statusa Kosova ulazi u završnu fazu. Mi pozivamo lidere u Beogradu i Prištini da se konstruktivno angažiraju sa specijalnim izaslanikom Ahtisaarijem u periodu konsultacija finaliziranja Sporazuma.

Mi podstičemo specijalnog izaslanika Ahtisaarija da uskoro završi svoj posao tako da Kosovo i region konačno mogu jasno sagledati svoju budućnost. Naš cilj je da rezultat dogovora doprinosi unapredjenju regionalne stabilnosti, promoviranju multi-etničnosti i da je prihvatljiv za narod Kosova, kaže se na kraju saopćenja State departmenta.

Govoreći na konferenciji za novinare, glasnogovornik State departmenta, SEAN MCCORMACK je rekao da je gospodin Ahtisaari iznio fer i balansirani dokument, da se u njemu vodi računa o potrebama svih ljudi na Kosovu kroz odrednice koje će ojačati demokratske institucije, vladavinu prava i podstaći ekonosmki razvoj.

Sporazum, takodjer, pruža široku zaštitu kosovskih Srba i drugih ne-Albanskih zajednica na Kosovu, rekao je Sean McCormack.

XS
SM
MD
LG