Linkovi

Da li je Iran umješan u napad na irački grad Karbalu?


Američki mediji navode da Sjedinjene države istražuju moguću umiješanost Irana u nedavni napad na irački grad Karbalu, u kojem je ubijeno pet američkih vojnika.

U izvještajima u New York Timesu i na CNN-u se navode riječi neimenovanih zvaničnika američke vlade koji su rekli da ministarstvo odbrane nastoji utvrditi da li su napad na američki kompleks 20 januara izveli Iranci ili operativci trenirani u Iranu.

Nešto ranije američka vojska je saopćila da je napad bio dobro koordiniran, te da su napadači bili obučeni u uniforme slične onima američke vojske i da su bili u vozilima sličnim onima koje koriste američke snage.

Američki zvaničnici navode da sofisticiranost napada dovodi do sumnje da li su irački pobunjenici mogli sami planirati takav napad.

Govoreći jučer na ABC news, predsjednik Bush je rekao da Sjedinjene državene ne namjeravaju izvršiti invaziju na Iran, iako takva opcija, kako je rekao, ostaje otvorena.

Početkom sedmice, američki predsjednik je rekao da će Sjedinjene države čvrsto odgovoriti ukoliko Iran pojača svoje vojne aktivnosti u Iraku s ciljem ubijanja američkih vojnika ili iračkih civila. On je odobrio američkim snagama da ubijaju ili hapse iranske agente koji kuju zavjeru za napade u Iraku.

XS
SM
MD
LG