Linkovi

Vincenzo Coppola: Saradnja entitetskih policija u BiH bolja od očekivane


Saradnja između entitetskih policija u B i H je bolja od očekivane a jedan od prioriteta aktivnosti domaćih i međunarodnih policijskih snaga u Bosni i Hercegovini u ovoj godini biće borba protiv organizovanog kriminala. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova i direktorom policije Republike Srpske, Stanislavom Čađom i Urošom Penom, šef misije EUPM-a u B i H, general Vincenzo Coppola poručujući da se strategija djelovanja međunarodnih policjskih snaga u B i H može svesti na dvije riječi:

«Podrška i saradnja, što podrazumijeva obezbjeđivanje svih potrebnih resursa ali i obuke za domaće policijske snage kao i pomoć u borbi protiv organizovanog kriminala», poručio je Coppola.

I ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Stanislav Čađo je najavio nastavak saradnje sa predstavnicima EUPM-a.

«Naši prioriteti i dalje ostaju isti kao što smo ih imali i do sada. I dalje su to pitanja saradnje sa Haškim tribunalom. I dalje su to pitanja organizovanog kriminala. I dalje su to pitanja terorizma u nekom top sadržaju ali i sve ostalo što je Ministarstvo unutrašnjih poslova obavezno da radi neće imati ništa manju pažnju niti drugu vrstu obaveze».

Jedna od tema današnjih razgovora bila je i nacionalna struktura policijskih snaga,potvrdio je direktor policije Republike Srpske,Uroš Pena.

«Devet procenata policajaca druge nacionalnosti su u policiji Republike Srpske.Mi mislimo da to nije zadovoljavajuće i činimo na tom planu mnogo toga.Tako smo, recimo, u toku ove godine upisali na Policijsku akademiju 80 posto građana nesrpske nacionalnosti.Vršimo prijeme iz drugih agencija kad se pojave. Nažalost, taj priliv nam nije zadovoljavajući ali činićemo da taj procenat bude mnogo veći.»

Najviši zvaničnici policije Republike Srpske i međunarodnih policijskih snaga danas su izrazili očekivanja da će biti postignut politički dogovor o reformi policijskih snaga u Bosni i Hercegovini koji bi, kako je istaknuto, pripadnici policije proveli u djelo.

XS
SM
MD
LG