Linkovi

Globalne klimatske promjene i politika


Naučnici iz svih krajeva svijeta ove sedmice u Parizu rade na završnim detaljima Izvještaja o klimatskim promjenama i globalnom zagrijavanju. U isto vrijeme u Washingtonu su se neki naučnici žalili da je administracija predsjednika Busha iskrivljavala ili spriječavala neka istraživanja u oblasti klimatskih promjena iz političkih razloga.

Na kongresnom saslušanju ove sedmice se moglo čuti da je na naučnike vršen pritisak da umanjuju opasnosti od globalnog zagrijavanja.

Kongresmen Henry Waxman:
Zbog toga je ovo saslušanje. Već nekoliko godina postoje optužbe da je administracija predsjednika Busha sprječavala ili iskrivljivala istraživanja uglednih naučnika iz oblasti klimatskih promjena.

U januaru 2006. naučnik iz NASA-e, James Hansen je rekao da su ga zvaničnici administracije pokušali ušutkati nakon što je upozorio na klimatske promjene.

James Hansen, NASA:
Mi se primičemo prekretnici u klimatskom sistemu...Ukoliko se ne oslobodimo uobičajenih scenarija rada i ne smanjimo ispuštanje stakleničkih plinova, usljediće velike klimatske promjene, kaže Hansen.

Američka agencija za istraživanje svemira je kasnije objavila Hansenova otkrića o globalnim klimatskim promjenama, ali na kongresnom saslušanju američki parlamentarci su čuli da je bilo i drugih koji su ušutkivani.

Francesca Grifo je članica Zajednice zabrinutih naučnika.

<Naša istraživanja pokazuju da problem postaje dublji, da to nije samo incident na višem nivou...i da uključuje primjere iz vladine orgnizacije za praćenje vremena, NASA-u, jednako kao i stotine naučnika iz sedam federalnih agencija. Utvrdili smo da izuzetno značajna naučna saznanja teško dopiru do javnosti.>

Svrha kongresnog saslušanja nije bila postizanje konsenzusa medju naučnicima, sobzirom da ima i onih koji ne misle da je opasnost od globalnog zagrijavanja tako velika, nego javno iznošenje zabrinutosti mnogih naučnika o nekim programima američke vlade.

Henry Waxman,kongresmen:
Ja ne želim politički podobnu nauku, nego najbolju moguću, kaže kongresmen Waxman.

Bez obzira na sumnje nekih, većina iz obje partije su izrazili zabrinutost.

Barack Obama, senator demokrata:
Svijet nas gleda, kaže senator Obama.

John McCain, senator republikanac:
Rasprava o kilmatskim promjenama je završena, sada je vrijeme da se djeluje, kaže senator McCain.

XS
SM
MD
LG