Linkovi

Priština - Posteri za pozitivno raspoloženje


Danas su na ulicama Prištine postavljeni posteri kao dio programa u nastojanju da se stvori pozitivno raspoloženje za predstojeći plan UN-a o budućem statusu pokrajine.

Posteri su postavljeni samo nekoliko dana prije nego bivši finski predsejdnik Marti Ahtisaari stigne na Kosovo kako bi svoj prijedlog predstavio liderima kosovskih Albanaca. Uveliko se očekuje da će on predložiti uvjetnu nezavisnost za Kosovo, uz međunarodnu superviziju.

Evo šta o svemu misle kosovski Albanci:
Ova kampanja s posterima ima dva cilja. Prvi je stvoriti pozitivno raspoloženje na Kosovu, a drugi objasniti našim građanima paket prijedloga. Znamo da nezavisnot dolazi s odgovornostima i naša je obaveza kao pregovaračkog tima da učinimo da naši građani to shvate. Sada se konačno krećemo naprijed, konačno možemo vidjeti budućnost, kaže glasnogovornica Demokratske stranke Kosova Vlora Citaku.

O Ahtisaarijevom prijedlogu znamo samo ono što piše u novinama. Veoma sam skeptičan, ne znam srž i sadržaj prijedloga. To mi se čini kao igra. I da budem iskren, malo strahujem od onoga što slijedi, kaže Hasan Bytyqi.

Ljudi su zbunjeni, imaju previše informacija iz druge ruke kojima ne znaju da li mogu vjerovati, i koje su kontradiktorne. Stoga je ljudima neophodna neka zvanična informacija koja direktno dolazi iz Beča, kaže Agron Bajrami, glavni urednik lista Koha Ditore.

On dodaje da u Ahtisarijevom timu i među članovima Kontaktne grupe postoji strah da bi, ako se mnogo objelodani isuviše rano, moglo doći do negativne reakcije javnosti. On kaže da je to ista vrsta politike koja ih je lišavala prava na određene informacije i u prošlosti.

XS
SM
MD
LG