Linkovi

Brussels: Dogovoreno olakšanje viznoga režima za gradjane BiH


BiH je danas , prije svih iz "zapadno-balkanskog paketa" zaključila pregovore o vizama i re-admisiji sa EU- rezultat toga će biti potpisivanje sporazuma sredinom marta i njegovo skoro provodjenjee u djelo. Istovremeno, Evropski parlamentt je donio rezoluciju o BiH, kojom poziva na neophodne reforme i ostanak misije Visokog predstavnika barem do kraja ove godine.

Kako je javio naš dopisnik iz Brisela, Elvir Bucalo, pomalo neočekivano je došla dobra vijest da će već nakon drugog, danas zaključenog kruga pregovora o sporazumu o ublažaanju viznog režima, bh pregovrački tim završiti posao- umjesto martovske pregovaračke sesije, uslijediće potpisivanje sporazuma i njegova primjena do kraja ove godine:


Vjerovatno besplatne vize tako mogu ocekivati i studenti, poslovni ljudi, naučnici, pa i novinari, koji su na insistiranje bh pregovarača, u posljednjem trenutku uvršteni na listu.


U isto vrijeme, i EP se danas bavio BiH- usvojena je rezolucija koja poziva na hitne reforme- policije, ustava, kao i da, zbog ukupnih prilika u zemlji, i nakon odlaska CSSchillinga sa pozicije Visokog predstavnika, ta misija ostane aktivna, sa svim ovlastima kojima medjunarodni predstavnik raspolaže:

Predlagač rezolucije, Doris Pack:

"Ovako velike moći Visokog predstavnika nisu normalna stvar. Ali, zbog činjenice da BiH još uvijek nije potpuno normalna, došli smo do ubjedjenja da takve moći treba da se zadrže, makar ostavljene po strani, da se ne koriste, ali da postoji pravo na njihovu upotrebu ako za takvo nešto ima potrebe".

U parlamentu su uvjereni da ima prostora za nadu kako će se krenuti u reforme- prije svih policije koja je uvjet za zaključenje Sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju- nadu im daje prijedlog Direkcije za reformu policije i , kako kažu, pozitivne naznake iz Banja Luke. Zbog toga je i
prvobitna verzija rezolucije, sačinjena decembra prošle godine, izgubila nešto od oštrine poruke namijenjene rukovodstvu RS.

XS
SM
MD
LG