Linkovi

Stigla Windows Vista


Nova verzija Microsoftovog operativnog sistema od danas je dostupna širim korisnicima. Windows Vista softer je dostupan poslovnim ljudima još od novembra, ali ovaj unapredjeni Windows XP je noćas od ponoći postao dostupan široj publici, nakon pet godina čekanja. Prodavnice kompjutera u Sjedinjenim Državama i 70 drugih zemalja svijeta nisu željele gubiti vrijeme i odmah sa zvaničnim lansiranjem novog sistema, otvoreli su vrata kupcima, mnoge ostajući otvorene dugo u noć.

Nije išlo tako brzo, ali nakon nekoliko odgadjanja zbog sigurnosnih razloga novog softvera, i potrošenih gotovo 7 milijardi dolara u njegov razvoj, Windows Vista je doživio javnu premijeru, danas, 30-tog januara. Jim Allchin, jedan od Microsoftovih direktora kaže da novi operativni sistem postavlja visoke standarde za novu eru korištenja kompjutera.

Jim Allchin, Microsoft:
Windows Vista je najznačajniji operativni sistem kojeg smo ikada predstavili, i vjerujem da je jedan od najznačajnijih tehnoloških proizvoda koji su ikada razvijeni.

Allchin kaže da će Vista kompjutere učiniti sigurnijim, moćnijim i grafički dinamičnijim. I sa gotovo 90 posto kompjutera u svijetu koje pokreće jedan od Windowsovih softwar-a, tržište je izuzetno široko.

U Sjedinjenim Državama, prodavnice su koristile sličnu taktiku kao kod lansiranja nove video konzole za igre, prošle godine.

U New Yorku je rok orkestar okupio publiku za rani test novog Vista operativnog sistema u Nokia Theatreu, koji je privremeno preimenovan u Windows Vista Theatre, na Time Squeru.

Predsjednik Microsofta, Bill Gates kaže da Windows Vista izvanredno odgovara novoj digitalnoj eri.

Novi kompjuteri se već prodaju sa Windows Vista operativnim sistemom, a sam software se prodaje po cijeni od 100 do 400 dolara zavisno od verzije kojom korisnici žele dograditi Windows XP.

Glavni direktor Microsofta, Steve Ballmer kaže da je novi proizvod objedinio sve zajedno...kako bi omogućio sljedeću generaciju. Microsoft je napravio Vistu tako da njeni različiti dijelovi mogu biti unapredjivani odvojeno.

Simbolišući novu generaciju, na svečanost lansiranja Viste, uz puno muzike, Gates i Ballmer su na scenu u New Yorku pozvali porodicu Regan iz Germantowna iz Marylanda koja je pomogla testirati Vistu u proteklih dvije godine. Nakon Ballamrovog odbrojavanja najmaladji iz porodice Reagn, uzrasta 4, 7 i 9 godina pritisli su dugme i lansirali Vista operatvni sistem.

XS
SM
MD
LG