Linkovi

Irački zvaničnici: Lider militantnog islamskog kulta ubijen u borbama kod Najafa


Irački zvaničnici su saopštili da je lider jednog islamskog kulta, koji je pripremao zavjeru za ubistvo visoko rangiranih šiitskih lidera, ubijen juče, tokom cjelodnevne bitke u blizini svetog grada Najafa. Zvaničnici navode da je taj čovjek bio na čelu grupe Vojnici Neba, i da je grupa planirala da likvidira visoke vjerske lidere tokom današnjeg šiitskog obilježavanja Ashure.

Pripadnici kulta su i Suniti i Šiiti, a njihov lider je tvrdio da je potomak proroka Muhameda, dok je grupa željela da ponovo vrati Mahdi-a, mesijansku, odnosno proročku figuru u islamu.

Iračke snage, uz podršku američkih tenkova i zračnu podršku napala je tu grupu juče. Irački glasnogovornik danas je izjavio da je u toj borbi ubijeno najmanje 200 militanata, a da ih je više od 100 zarobljeno. Nešto ranije, irački zvaničnici su saopštili da je u tim sukobima bilo ubijeno 300 militanata.

U medjuvremenu, iračka je policija saopštila da je danas u bombaškim napadima danas u Bagdadu poginulo 5, a u minobacačkom napadu južno od tog grada još 10 ljudi.

XS
SM
MD
LG