Linkovi

Agresivnija američka politika u Iraku


Američki predsjednik je odobrio agresivnu akciju protiv iranskih agenata u Iraku, u isto vrijeme kada je američkim snagama naredjeno da zaustave sektaško nasilje u Iraku i kada je Senat jednoglasno odobrio imenovanje novog zapovjednika američkih snaga u Iraku.

Predsjednik Bush je naredio jasno i nedvosmisleno – poduzimanje svih neophodnih akcija protiv iranskih agenata u Iraku.

Sjedinjene Države optužuju Iran da trenira i naoružava iračke pobunjenike. Bush kaže da je američka politika zaštita koalicijskih vojnika i iračana.

Sasvim je razumljivo ako neko nastoji napadati naše trupe i spriječava nas u postizanju našeg cilja, ili ubija nedužne civile u Iraku da ćemo ih zaustaviti. To je obaveza koju svi imamo...da zaštitimo naše ljude i postignemo naš cilj, rekao je predsjednik Bush.

Tragom takve odluke američke snage su nedavno na sjeveru Iraka pritvorile pet iranskih zvaničnika, osumnjičenih da pribavljaju podršku pobunjenicima.

Iran je osudio tu akciju Sjedinjenih Država zahtijevajući oslobadjanje svojih gradjana.

U isto vrijeme Senat je jednoglasno odobrio imenovanje novog zapovjednika američkih snaga u Iraku, generala Davida Petraeusa. Nominacija je potvrdjena sa 81 glasom za i ni jednim protiv.

Medjutim, tokom potvrdjivanja njegove nominacije neki članovi Kongresa su ponovili zabrinutost slanjem dodatnih američkih vojnika u Irak.

Carl Levin, senator:
Ja sam zabrinut zbog strategije koja se zasniva na povećanom vojnom prisustvu dok nam eksperti jedan za drugim, uključujući vojne zapovjednike, govore da nema vojnog rješenja za Irak.

Predsjednik Bush sa druge strane nastavlja tražiti podršku za svoj plan.

Neki osudjuju plan prije nego je imao šanse da se dokaže. Oni imaju obavezu i ozbiljnu odgovornost da izadju sa svojim planom koji će biti uspješan, naglasio je predsjednik Bush.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma, Nancy Pelosi i drugi kongresni lideri u petak su posjetili Bagdad gdje su se susreli sa premijerom al-Malikijem i razgovarali o obavezama njegove vlade. Pelosi i mnogi drugi Demokrati se protive predsjednikovom planu za Irak. U ovoj sedmici se očekuje da Senat raspravlja i glasa o neobavezujućoj rezoluciji, kojom se izražava neslaganje sa Bushovom odlukom o slanju dodatnih vojnika u Irak.

XS
SM
MD
LG