Linkovi

Schwarz-Schilling u Washingtonu


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Christian Schwarz-Schilling, je stigao u Washington radi serije razgovora na visokom nivou u vezi sa strukturom budućeg prisustva međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini nakon 30. juna.

Christian Schwarz-Schilling će se sutra susresti sa sa Rosemary di Carlo, zamjenicom pomoćnika državnog sekretara u State Departmentu i Judy Ansley, višim zvaničnikom odjela za evropska pitanja u Nacionalnom vijeću za sigurnost.

Cilj dolaska u Washington i obilaska evropskih prijestolnica, je utvrdjivanje konsolidiranog stava članica Vijeća za implementaciju mira u BiH, prije sastanka zakazanog 26 i 27 februara na kojem će se odlučivati o sudbini OHR-a.

Sam Schilling kaže da želi da zemlje članice Vijeća za implementaciju mira dobiju što realniju, kako sam kaže, najbolju moguću sliku o situaciji na terenu, koja je takva da on ocjenjuje da bi Bonske ovlasti i Ured visokog predstavnika trebali da nastave postojati u nekom obliku, suprotno ranijem zalaganju da se OHR zatvori 30. juna.

No, bez obzira na sudbinu OHR-a, Schwarz-Schilling je najavio da odlazi na kraju juna. Sasvim je moguće da će i pitanje njegovog nasljednika biti jedna od ključnih tema sutrašnjih razgovora sa američkim zvaničnicima u State Departmentu.

XS
SM
MD
LG