Linkovi

Anketa u muslimanskim zemljama ukazuje na zelju za demokracijom, netrpeljivost prema Americi


Organizacija za ispitivanje javnog mnijenja, Gallup, je objavila prve rezultate svog opsežnog istraživanja gledanja Muslimanskog svijeta na Islam i na demokraciju. Novinar Glasa Amerike, Sean Maroney, izvještava da nalazi pokazuju da mnogi Muslimani smatraju da Islam i demokracija mogu uspješno koegzistirati.

Centar za Islamske Studije organizacije Gallup je ankete proveo u 10 dominantno islamskih zemalja. Direktor ove grupe, Dalia Mogahed, kaže da rezultati istraživanja pokazuju da mnogi muslimani s odobravanjem gledaju na demokraciju, ali su skeptični kada je u pitanju miješanje Sjedinjenih Država u poslove njihovih zemalja.

Dalia Mogahed :

Radi se ponovno o tom divljenju demokraciji i demokratskim vrijednostima općenito, ili principima; medjutim oni ne vjeruju da su Sjedinjene Države poštene u namjerama da omoguće ili promoviraju takve ideje u njihovim zemljama.

Uzorci koje je grupa sakupila dolaze iz zemalja koje predstavljaju više od 80 posto od jedne milijarde muslimana u svijetu. nalazi pokazuju raširenu podršku šerijatskom zakonu. Medjutim, većina ispitanika ne podržava ideju da vjerski lideri prave zakone i Ustav. U najboljem slučaju, većina smatra da bi oni trebali imati tek savjetodavnu ulogu.

Gospodja Mogahed kaže da nalazi takodjer ukazuju na želju da svjetski lideri poštuju demokratski izabrane vlade u islamskom svijetu, čak ako se izabrane vodje ne slažu s američkom politikom.

Dalia Mogahed :

Najčešće dobiveni odgovor je: poštovati Islam, prestati gledati na tu vjeru s visine, a na Muslimane kao na inferiorne.

Glavni urednik organizacije Gallup, Frank Newport, kaže da takva medju muslimanima popularna percpecija vodi pomiješanim osjećanjima toga svijeta prema Americi:

Frank Newport:

LJudi u dominantno islamskim zemljama poštuju američku posvećenost istinskoj slobodi i demokraciji, pa ipak, sveukupno gledano, odnos prema Americi je negativan u ovom trenutku, dakle, imamo jednu kontradikciju.

Gospodin Newport kaže da razrješavanje te kontradikcije neće biti lako i njome se moraju pozabaviti zajedno američki i svjetski lideri.

XS
SM
MD
LG