Linkovi

Bijela kuca pozdravila danasnju poruku irackog premijera pobunjenicima


Irački premijer, Nouri al Maliki, izjavio je danas da njegov plan za uspostavljanje sigurnosti u Bagdadu neće ostaviti mjesta na kojima bi se pobunjenici i militanti mogli sakriti, pa čak ako to pokušaju u džamijama ili u školama.

U govoru održanom u parlamentu, gospodin Maliki je zatražio od političara svih stranaka i usmjerenja, da podrže njegov plan sigurnosti za glavni grad. Irački premijer se nije saglasio sa ocjenama da je taj plan posljednja prilika da se okonča sektaško nasilje. On je istakao da je "bitka između nas i terorista, kako je rekao, proces koji će potrajati." Glasnogovornik Bijele, Kuće Tony Snow, je pozdravio govor gospodina Malikija, rekavši da on pokazuje robusnost i odlučnost koja se očekuje od njega, ako se želi stati u kraj nasilju.

Danas je u Iraku ubijeno 30 osoba, a mnogo više ih ranjeno, u nekoliko napada. U Washingtonu je predsjedavajući senatskog Odbora za vanjske poslove, Joseph Biden, izjavio kako Odbor zahtijeva garancije od Bijele Kuće da dodatni fondovi, koje je zatražio predsjednik, neće pothraniti korpciji u Iraku, ili kao pomoći finansiranju pobunjenika. Sjedinjene Države su potrošile već 15 milijardi dolara u Iraku, kazao je Senator Biden, a rezultati nisu zadovoljavajući.

Gospodin Biden je ovo izjavio tijekom današnjeg saslušanja specijalnog koordinatora State Departmenta za Irak, Davida Satterfied-a, koji odgovara na pitanja senatora.

XS
SM
MD
LG