Linkovi

Otvoren Svjetski ekonomski forum u DavosuPolitički, poslovni, kulturni i vjerski lideri zemalja i ove godine okupili su se na Svjetskom ekonomskom forumu koji se tradicionalno održava u Davosu u Švajcarskoj.
Učesnici prve sesije kojom je otvoren forum pozdravili su ocjene predsjednika Sjedinjenih država Georga W. Busha iznesene u sinoćnjem obraćanju naciji o ozbiljnom izazovu sa kojima se svijet suočava kada su u pitanju globalne klimatske promjene. Upravo razgovori o opasnostima te vrste biće centralna tema početka Svjetskog ekonomskog foruma. Njemačka kancelarka Angela Merkel će, kako je najavljeno, danas takođe govoriti o toj temi.
Inače, tokom petodnevnog skupa kojem će prisustvotai blizu 2 hiljade i 500 istaknutih ličnosti iz oko 90 zemalja biće riječi o najaktuelnijim svjetskim pitanjima - širenju nuklernog oružja, ekonomskim i finansijskim kretanjima, nestabilnost na Srednjem Istoku, te o povećanoj zabrinutosti izazvanoj rastom cijena energenata.
Organizatori foruma pozvali su, pored ostalih, i lidere iračkih šiita, sunita i Kurda, palestinskog i libanskog predsjednika, te izraelskog premijera što jasno ukazuje na činjenicu da će dobar dio razgovora tokom trajanja Svjeskog ekonomskog foruma biti posvećen Iraku i Srednjem istoku.
XS
SM
MD
LG