Linkovi

Rusija kritizira plan Washingtona o rasporedjivanju raketnog sistema


Ruski ministar odbrane Sergei Ivanov je kritizirao plan Sjedinjenih država o uspostavljanju odbrambenog raketnog sistema u centralnoj Evropi. Po njegovoj ocjeni Iran i Sjeverna Koreja nemaju i neće imati rakete kojima bi mogli izvršiti udare na evropske zemlje.

Obraćajući se novinarima danas u New Delhiju gospodin Ivanov je istakao da su iranski i sjevernokorejski arsenali ograničeni na rakete srednjeg dometa i da ne predstavljaju prijetnju ni Evropi, a ni Sjedinjenim državama. Ovakve ocjene gospodina Ivanova dolaze u trenutku kada su lideri republike Češke odobrili plan za započinjanje razgovora s Washingtonom o tome da Sjedinjene Države lociraju dio svom raketnog sistema u Češkoj.

Inače, jučer je iz Moskve potvrđeno da je Rusija kompletirala isporuku sistema protiv-avionskih raketa Iranu, što je - kako je rekao gospodin Ivanov - ugovoreno prije zabrane Ujedinjenih naroda na prodaju osjetljive raketne i nuklearne tehnologije iranskom režimu. Visoki češki lideri su odobrili planove za početak pregovora sa Sjedinjenim državama , na američki zahtijev da se u Češkoj locira dio raketnog sistema.

XS
SM
MD
LG