Linkovi

Amerikanci sve manje puše


Duhanska Industrija u Americi je izložena žestokim kritikama od strane zdravstvenih eksperata koji kažu da su proizvodjači povećavali količinu nikotina u posljednjih sedam godina.Lidna Smith Glasa Amerike predstavlja detaljniju sliku ove studije Harvardskog univerziteta.

Evo nekih mračnih statistika: Duhan je drugi po redu uzročnik smrti u svijetu. Svjetska zdravstevena organizacija kaže da je duhan odgovoran za svaku desetu smrt u odraslih.

Cenar za kontrolu bolesti takodje kaže da je duhan vodeći uzročnik smrti koji se može spriječiti. Amerikanci ove informacije ozbiljno shvataju, a prodaja cigerata je manja nego je ikad bila u posljednjih 50 godina.

Prije skoro deset godina grupa proizvodjača duhana je potpisala ugovor kojim s obavezuje da će učestvovati u plaćanju liječanja bolesti koje su uzrokovane pušenjem. Kako rezultat tog dogovora, država Massachusetts je od duhanske industrije zahtijevala da izda godišnje izvještaje u kojima će biti i sadržaj nikotina proizvedenih cigareta. I sada, eksperti kažu, izvještaji potvrdjuju malo ali konstatno povećanje nikotina u cigaretama od 1998 - 2007. godine.

Jedan od istraživača, Greg Conolly kaže da veća količina i nikotina povećava broj povučenih dimova cigarete.

GREG CONNOLLY:
Duhanska industrija, u stvari, kontroliše količinu nikotina da bi izazvala i održala ovisnost pušača.

Proizvodjači cigareta ove navode poriču, a iz Philip Morisa kažu da je do ovih povećanja došlo usljed prirodnih razlika nivoa nikotina u godišnjem rodu duhana.

Greg Connoly i Mett Myers članovi Kampanje Zaštitimo djecu od nikotina se ne slažu:

GREG CONNOLLY:
Mogućnost da se radi prorirodnim reazlikama je jedna na prema hiljadu...

MATT MYERS:
Cigareta je vrlo sofisticran proizvod u kojoj se svaka komponenta pažljivo mjeri, i pažljivo promatra. Duhanska industrija pažljivo kontroliše svaku kutiju cigareta koja s porizvede.

Povećanje količine nikotina u cigaretama u Sjedinjenim državama nije zakonom zabranjeno.

Cigarete ne spadaju pod jurisdikciju Agencije za kontrolu hrane i lijekova. Mike Myers kaže da to nije ispravno:

MATT MYERS:
Ako proizvodjač hrane za pse promijeni bilo šta u svom proizvodu, mora obavijestiti Agenciju za kontrolu hrane i lijekova. Sramota je da je proizvod koji ubija više Amerikanaca nego bilo koji drugi proizvod najmanje kontrolisan proizvod u zemlji.

Proizvodjači duhana su od potpisivanja dogovora 1998 godine potrošili milione dolara na javne kampanje koje upozoravaju na štetnost pušenja. Philip Morris kaže da podržava veću kontrolu duhanske industrije. Ali jedan pušač je nezadovoljan motivima onih koji hrane njegovu ovisnost.

PUŠAČ: Ja mislim da su oni pijavice društava... a ja i dalje pušim.

XS
SM
MD
LG