Linkovi

Još uvijek nepoznata sudbina oko 1.200 osoba iz Republike Srpske


Direktor Kancelarije za traženje nestalih i zarobljenih lica Republike Srpske, Milan Bogdanić saopštio je danas u Banjaluci da je u proteklih deset godina rada ove Komisije ekshumirano nešto više od 3 i po hiljade lica dok još uvijek nije poznata sudbina oko 1.200 osoba iz ovog entiteta.

Ni deset godina nakon rata relevantne institucije u Bosni i Hercegovini nisu utvrdile tačan broj stradalih lica u proteklom ratu ali se prema različitim izvorima procjenjuje da je njihov broj nešto manji od stotinu hiljada dok se oko 27.000 osoba vodilo ili vodi kao nestalo. Saopštio je ovo danas u Banjaluci, direktor Kancelarije za traženje nestalih i zarobljenih lica Republike Srpske, Milan Bogdanić prezentujući podatke do kojih je došla ova Komisija u proteklih deset godina od njenog formiranja.

«Po okončanju ratnog sukoba u Bosni i Hercegovini u bazi podataka Kancelarije evidentirano je 5.180 nestalih lica od kojih je u proteklih deset godina ekshumirano 3.558.Broj zatvorenih slučajeva, odnosno, riješenih je 3.116.To su nestala lica koja su dobila svoj identitet i koja su predata porodicama i sahranjena pod imenom i prezimenom.»

Bogdanić je saopštio da je u 2006.godini ova Komisija ekshumirala 150 tijela od kojih je identifikovano 136 a uprkos zažiljavanja identifikacije DNK metodom još uvijek ima stradalih osoba sa nepoznatim identitetom.

«Mi smo do danas,po tom osnovu,identifikovali 740 lica iz mandata Kancelarije.Nažalost,u halama za obdukciju i identifikaciju u Banjaluci, i stočnom Sarajevu i Nevesinju nalazi se još 856 ekshumiranih a do danas neidentifikovanih lica. Po osnovu raspoloživih podataka na terenu još potražujemo 1.262 nestala lica.»

Milan Bogdanić je takođe istakao da je proces traženja i identifikacije nestalih osoba u Bosni i Hercegovini dobio sistemski karakter ali da će se tek formiranjem Instituta za nestala lica B i H i centralnog registra nestalih moći govoriti o uspješnom djelovanju u ovoj oblasti.

XS
SM
MD
LG