Linkovi

Opozicioni lideri pozivaju na obustavljanje demonstracija u Libanu


Opozicioni zvaničnici u Libanu kažu da pozivaju na obustavljanje anti-Vladinih protesta, nakon dana nasilnih sukoba i generalnog štrajka koji je paralizovao zemlju.

Šiitiska militantna grupa Hezbollah je sa svojim saveznicima pozvala na štrajk. Na hiljade prosvjednika blokiralo je glavne puteve u Libanu u nastojanjima da izazovu generalni štrajk sa ciljem obaranja vlade premijera Fuada Siniore. Policija navodi da je troje ljudi ubijeno a više od 100 ozlijedjeno u Bejrutu i drugim dijelovima Libana, u sukobima u koje su umješane snage sigurnosti, oni koji podržavaju vladu i opozicioni prosvjednici. Tokom incidenata dolazilo je i do otvaranja puščane vatre.

Sukobi pristalica sadašnje vlade i prosvjednika polarizirali su političku scenu u Libanu. Premijer Fuad Siniora je tokom televizijskog obraćanja upozorio opoziciju da ne izaziva nered i rekao da će čvrsto istrajati protiv prosvjeda.Lider opzicije i saveznik Hezbollaha, general Michel Aoun krivi vladu i njene pristalice za nasilje.

Sjedinjene države su izrazile duboku zabrinutost razvojem dogdjaja u Libanu, i pozvale obje strane da se suzdrže i koriste se mirnim ustavnim sredstvima u rješavanju političkih pitanja.

XS
SM
MD
LG