Linkovi

Schwarz-Schilling  - Ovlaštenja  i OHR treba da ostanu


Visoki predstavnik za BiH i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling, dao je danas izjavu u kojoj je komentirao medijske tvrdnje da Vijeće za implementaciju mira neće podržati njegovo produženje mandata nakon 30. juna, te da će na čelo novog ureda HR-a, ako mu bude produžen mandate, doći novi visoki predstavnik.

Visoki predstavnik istakao je da, zbog situacije u regionu, bonska ovlaštenja i i OHR, treba da ostanu, u kako je rekao, nekom obliku.Također je izjavio da je taj stav prenio u relevantnim prijestolnicama , gdje je u proteklih nekoliko nedjelja obavljao konsultacije o budućnosti OHR-a.

Također, istakao je da neće tražiti produženje svog mandata nakon 30 juna. Konsultacije će biti nastavljene, kako bi konačna odluka mogla biti donijeta krajem februara ove godine.Bila je ovo prilika da Visoki predstavnik ponovi da se mora pokrenuti sveobuhvatan i temeljan process koji će omogućiti BiH da nastavi sa reformom Ustava, korak po korak.

On je naglasio da će prisustvo EU biti pojačano posredstvom nove kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH, te dodao da međunarodna zajednica, Evropa i SAD, moraju tijesno da surađuju kako bi pružili sveobuhvatnu podršku i omogućili liderima i građanima BiH, da postignu napredak u odvijanju reforme.

XS
SM
MD
LG