Linkovi

Bush  prvi put o stanju nacije govori u Kongresu sa demokratskom većinom


Američki predsjednik George Bush večeras, u redovnom godišnjem obraćanju naciji, prvi put od kako je u Bijeloj kući, govori u Kongresu sa demokratskom većinom, koja se protivi njegovoj novoj strategiji u Iraku. Istovremeno, podrška Amerikanaca predsjedniku Bushu pala je na najniži nivo. Samo 33 posto amerikanaca podržava predsjednika, a 71 posto gradjana misle da zemlja ide u pogrešnom pravcu.

Koliko promjena u samo godinu dana. Lani je predsjednika Busha čekala prijateljska atmosfera u Kongresu kojeg su kontrolirali njegovi Republikanci. Sada kontrolu imaju Demokrati, a Bush ima najnižu podršku javnosti od kako je u Bijeloj kući. Oponenti u Kongresu posebno su kritični oko njegove strategije u Iraku, čemu su se uz Demokrate pridružili i neki istaknuti Republikanci.

Mary Ann Akers, kolumnist Washington Posta:
Mislim da će se predsjednik večeras osjećati strašno usamljenim kada se bude obraćao naciji, jer sada Demokrati imaju zadnju riječ, a istraživanja pokazuju da Amerikanci više vjeruju Kongresu nego predsjedniku.

U anketi ABC News – Washington Post, 57 posto Amerikanaca smatraju da zemlja treba sljediti Demokrate, a 25 procenata predsjednika Busha.

I pored toga, očekuje se da predsjednik nastavi sa svojim planovima i večeras iznese neke nove ideje oko energetske neovisnosti i zdravstvene zaštite. Medjutim, čeka ga oštra borba.

Tom Mann, politički analitičar, Brookings Institution:
On treba da pokaže da je spreman za dogovor, ne samo simbolično, nego istinski. Da je spreman na velike promjene svojih stajališta o raznim pitanjima i promjene stila vodjenja. Biću iznenadjen ako krene u tom pravcu, jer je oko Iraka učinio upravo suprotno.

Tony Snow, sekretar za medije Bijele kuće:
George W. Bush kao predsjednik nije neko ko će odustati od svoje odlučnosti zato što su ljudi trenutno zabrinuti napretkom rata.

Medjutim, veliki izazov za Busha će biti što su mnogi i unutar njegove partije nezadovoljni njegovim idejama u trenutku kada najviše treba njihovu podršku.

XS
SM
MD
LG