Linkovi

Počela izgradnja mosta na Rači izmedju BiH i Srbije


Nakon prošlosedmičnog potpisivanja sporazuma o izgradnji mosta preko rijeke Save na Rači između Bosne i Hercegovine i Srbije danas su i zvanično počeli radovi na realizaciji ovog projekta vrijednog nešto više od devet miliona Eura koji će u cjelosti finansirati Vlada Srbije.

Most preko rijeke Save, nedaleko od starog željezničkog mosta u Rači, između Bosne i Hercegovine i Srbije biće dug oko 400 metara, širok nepunih 11 a imaće dvije kolovozne i jednu pješaku traku. Njegovom izgradnjom biće ubrzan protok saobraćaja i ljudi između dvije zemlje što je do sada bio veliki problem ističe ministar za kapitalne investicije u Vladi Srbije, Velimir Ilić.

«To je nešto što moramo uraditi, ubrzati saobraćaj jer imamo velike saobraćajne čepove na graničnom prelazu Srbije i Republike Srpske i to je jedna crna tačka u saobraćaju i želimo da zato ubrzamo saobraćaj i zato smo i došli do rešenja da ovaj projekat odmah realizujemo. Ukupna vrijednost projekta je devet miliona i 300 hiljada Eura.Vlada Republike Srbije će finansirati kompletan projekat preko Nacionalnog investicionog programa.»

Izvođač radova biće srbijanska kompanija Intermost a svi radovi bi trebali biti okončani za oko 330 dana ističe ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović.

«Nekoliko mjeseci potrošilo se na ugovaranju jednog ovako važnog projekta kao što je most na Rači. Ja se nadam da ćemo već u toku ove godine imati priliku da brže stižemo do Republike Srbije i da uvežemo građane Bosne i Hercegovine sa Republikom Srbijom još jednim mostom.»

Inače, granični prelaz Rača je jedan od najprometnijih između Bosne i Hercegovine i Srbije preko koga mjesečno pređe oko 170.000 ljudi, 56.000 automobila, 12.000 teretnih vozila i 3.700 autobusa.

XS
SM
MD
LG