Linkovi

BiH - Reakcije na izbore u Srbiji


Predsjedavajuci predstavničkog Doma Parlamenta BiH, g Beriz Belkić, koj je u svojstvu posmatrača pratio opće izbore u Srbiji, ističe da su oni prošli u mirnoj i demokratskoj atmosferi, da su rezultati u skladu sa predviđanjima, no nije želio prognozirati sastav nove vlade Srbije.

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, izrazio je zadovoljstvo demokratskom atmosferom izbora u Srbiji, istakavši da je važno da BiH u narednom periodu razvija dobrosusjedske odnose sa tom zemljom. Analizirajući izborne rezultate, g Komšić je istakao da je glavna karakteristika tih izbora , činjenica da otprilike trećina birača u Srbiji zastupa progresivne ideje.

Šef BH diplomacije, Mladen Ivanić, ističe da je evidentno da je demokratski blok na izborima u Srbiji, stvorio pretpostavke da može imati stabilnu vladu, ali da je neizvjesno ko će tu vladu voditi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, izjavi oje da su na izborima u Srbiji, najveći broj mandata dobili oni koji su se opredijelili za evropsku Srbiju, odnosno za bolji život građana i stabilnost u regionu. Također, izrazio je da će nova vlada u Srbiji biti formirana veoma brzo i da će stvaranje uvjeta za dobre odnose sa BIH, biti nastavljeno i u budućnosti.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić smatra da je bez obzira ko na kraju formira novu srbijansku vladu izuzetno zabrinjavajuće da su radikalne snage dobile najveću podršku građana Srbije.

Štaviše, te snage su čak povećale svoju zastupljenost u odnosu na prethodne izbore, navedeno je u saopćenju iz Silajdžićevog kabineta. Istovremeno, istaknuto je kako ovi rezultati pokazuju da "međunarodna zajednica i dalje mora igrati vrlo važnu ulogu u demokratizaciji čitavog regiona, ali a isto tako mora preispitati svoj odnos prema nacionalističkom naslijeđu u Srbiji koji očito ne jenjava".

XS
SM
MD
LG