Linkovi

Hillary Clinton u utrci za Bijelu kuću


Medju kandidatima za predsjednika Sjedinjenih Država na izborima 2008. godine od jučer je zvanično i bivša prva dama, sadašnji senator države New York, Hillary Clinton. Kao i mnogi drugi kandidati i ona je svoju odluku da učestvuje u predsjedničkoj utrci saopćila preko kompjutera.

Iz njenog izbornog tima kažu da na joj na novoj web stranici “Hillary za predsjednika”, svakog minuta 100 ljudi izražava podršku. Tu su obostrana obećanja - on-line razgovora...blogova...e-mailom podsticanih donacija. Ovo je nova era sa novim putevima.

Hillary Clinton nije prva žena koja se kandidovala za predsjednika. Najmanje 21 je pokušala ranije i ni jedna nije uspjela dobiti nominaciju važnije partije. Prva u istoriji, kandidovala se Victoriji Woodhull, još davne 1872. godine. Medjutim, Hillary ima najvše izgleda za pobjedu.

Mark Haplerin, ABC politički analitičar:
Po prvi put u američkoj istoriji...ona je realno održiv kandidat...ona u stvari može biti u Bijeloj kući.

Biće velikog nadmetanja za podršku i fondove.

Senator John McCain je medju republikanskim kandidatima...zatim bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney. Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani je takodjer u utrci.

Medju demokratskim kandidatima je senator Barak Obama, koji je pozdravio ulazak Hillary Clinton u utrku, nazivajući je prijateljem...tu je i bivši senator John Edwards, koji je tokom kampanje u Iowa-i, izjavio da ne bi prihvatio da bude podpredsjednički kandidat gospodje Clinton.

Neki politički analitičari misle da će Hillary imati teškoća da uvjeri demokrate da može preći teški i dugi put do Bijele kuće.

Dona Brazile, stretegist Demokrata:
Mnogi Amerikanci su zabrinuti da neće biti izabrana zato što je žena i što predstavlja New York.

Ali oni koji je podržavaju kažu da je ona i ranije prolazila teške kampanje.

Howard Wolfson, savjetnik Hilary Clinton:
Mislim da je gospodja Clinton zaista jedinstvena osoba u američkom političkom životu. Ona ima snagu, iskustvo, inteligenciju...

Ona ima i dosta neprijatelja koji neće biti nježni o njenoj prošlosti, i već je u produkciji ani-Clinton dokumentarni film.

XS
SM
MD
LG