Linkovi

Naučnici upozoravaju da smo bliže «Sudnjem danu»


Medjunarodna grupa naučnika iz oblasti atomske energije upozorava na dvostruku prijetnju svijetu od nuklearnog oružja i klimatskih promjena. Zbog toga su kazaljke na takozvanom Satu sudnjeg dana pomjerene na pet minuta do 12.

Sat Sudnjeg dana, kojeg su 1947. godine uspostavili direktori Biltena naučnika atomske energije na Univerzitetu u Chicagu, simbolično mjeri koliko je ljudski rod blizu ponoći, koja predstavlja totalno unišenje Zemlje.

Kennette Benedict, direktor te ne-profitne organizacije u Washingtonu, je saopćila da je kazaljka na satu pomjerena dva minuta naprijed, na pet do 12.

Kenette Benedict, Bulletin of Atomic Scientists:
Niakad, od kako su na Hirošimu i Nagasaki bačene atomske bombe, svijet se nije susreo sa tako opasnim izborima. Nedavno testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji, nuklearne ambicije Irana, obnovljeno naglašavanje korištenja nuklearnog oružja, neuspjeh da se adekvatno osigura nuklearni materijal, i kontinuirano prisustvo oko 26 hiljada nuklearnih oružja u Sjedinjenim Državama i Rusiji, su simptomi neuspjeha da se riješi problem kojeg je Zemlji donjela jedna od najrazornijih tehnologija.

Ona kaže, da ovaj put naučnike ne brine samo nuklearno oružje.

Kenette Benedict, Bulletin of Atomic Scientists:
Opasnost koju predstavljaju klimatske promjene je jednako tako užasna kao i ona od nuklearnog oružja. Efekti možda mogu biti manje dramatični u kratkom vremenu, nego uništenje koje mogu donijeti nuklarne eksplozije, ali u narednih tri do četiri decenije, klimatske promjene mogu nanijeti nepopravljivu štetu okruženju od kojeg ovisi opstanak ljudskog roda.

Na jučerašnjoj zajedničkoj press konferenciji, u Washingtonu i Londonu, naučnici su rekli da imaju odgovornost da na te opasnosti upozore javnost i vlade širom svijeta. To je naglasio britanski naučnik, Stephen Hawking, koji je paraliziran i govori uz pomoć kompjutera.

Stephen Hawking, Bulletin of Atomic Scientists:
Kao naučnici mi razumijemo opasnost od nuklearnog oružja i njihovog razornog djelovanja, i vidimo kako ljudske aktivnosti i tehnologija utiču na klimatski sistem na način koji bi za uvijek mogao izmjeniti život na zemlji. Kao gradjani svijeta, naša je dužnost da to saznanje podjelimo i upozorimo javnost na nepotrebni rizik kojem smo izloženi svakog dana.

Kazaljke Sata sudnjeg dana, koje su najdalje bile 1991., na 17 minuta do 12, od tada su pomjerane na bliže. Prije jučarašnjeg, pomjerene su 2002. na 7 minuta tragom terorističkih napada na Sjedinjene Države, a najbliže su stajale 1953., na samo 2 minute do ponoći, nakon američkih i ruskih testiranja termonuklearnog oružja u razmaku od samo 9 mjeseci, i uvećane opasnosti od nuklearnog rata.

XS
SM
MD
LG