Linkovi

Schilling u Briselu, ostaje li i u Sarajevu?


U Brisel je doputovao visoki predstavnik, C.S.Schillinng sa namjerom da se susretne sa ključnim evropskim zvaničnicima, a tema susreta su akteulne bh prilike. Tako ga sutra očekuju komesar za proširenje, Olli Rehn i visoki predstavnik EU, Javier Solana.

Doskora još se očekivalo da će misija Visokog predstavnika, kako je planirano, do kraja juna ove godine za sva vremena zatvoriti vrata u BiH.
Medjutim, prilike u kojima mnogi još uvijek vide dosta prostora za ovlasti visokog predstavnika, stavljaju znak pitanja nad takvim planom.

Očekuje se da će o tome sutra razgovraati g. Schilling sa visikim predstavnikom EU, Javierom Solanom, sa kojim se susreće uz prvi po redu
skup svih specijalnih predstavnika EU.

Indikativno, jer ta bi funkcija trebala da na bh tlu naslijedi Viskog predstavnika, dok je o samoj
ličnosti bilo dosta polemika. Sve će, medjutim, biti nešto jasnije nakon ovog kruga
konsultativnih sastanaka Visokog predstavnika u Briselu, a posebno nakon februarskog sastanka Vijeća za implementaciju mira.

Dodatni razlozi za nastavak medjunardonog namjesništva dolaze u obliku, kako se sugeriše u krugovima bliskim Visokom predstavniku
"anti-Daytonskih glasova" koji se čuju unutar i izvan države.

Posebno su glasni u vrijeme aktuelne završnice kosovskog procesa, kada se u vezu sa Kosovom dovodi i RS.

Vjeruje se, zato, da će, s obzirom na poznati evropski stav da je riječ o dva potpuno različita pitanja i pristupa, sutrašnji susreti g. Schillinga
u Briselu biti još jedna prilika da se potvrdi podrška njegovoj misiji, ali i Daytonu, cjelovitoj BiH, kao i da se pozove na neodložne reforme.

XS
SM
MD
LG