Linkovi

Dan Martina Luthera Kinga


Amerikanci danas slave život ubijenog lidera za građanska prava Martina Luthera Kinga. Današnji dan, koji je njegov rođendan, je i zvanični državni praznik.

Mnogi Amerikanci širom zemlje današnji dan provode u volonterskom radu, pomažući drugima. Predsjednik Bush je posjetio srednju školu Cardozo u Washingtonu, kako bi sudjelovao u zajedničkom projektu slikanja murala u hodnicima škole. On je tom prilikom pozvao Amerikance da iskoriste svaku priliku kako bi pomogli onima kojima je pomoć potrebna, rekavši da je to način na koji se treba slaviti ostavština Martina Luthera Kinga.
Ceremonije su započele još prošle sedmice i nastavljaju se i danas.

Kingova najstarija kćerka, Yolanda King, je jučer govorila u baptističkoj crkvi u Atlanti, pozivajući sve ljude da priže ruku ka miru i rasnoj jednakosti. Martin Luther je propovijedao u toj crkvi dugi niz godina. Preko 600 osobnih dokumenata Martina Luthera Kinga je po prvi put stavljeno pred oči javnosti u Atlanti. Izložba uključuje i jednu od ranih skica za njegov poznati govor ”I have a dream“.

1950-tih i 1960-tih godina King je predvodio mirne proteste diljem zemlje koji su doveli do kraja legalne segregacije i udarili temelje osnovnim zakonima o gradjanskim pravima. 1968. godine na njega je izvršen atentat.

Martin Luther King je 1963. godine U Washingtonu održao svoj najpoznatiji govor, i to na do sada najvećim političkim demonstracijama u istoriji. Upravo taj govor, kao i napori gospodina Kinga da promovira rasnu i socijalnu jednakost i dalje inspiriraju naciju.

Javno priznanje udjela Martina Luthera Kinga na pravednost, jednakost i mir uključuju i nacionalni praznik u njegovu čast. Iduće godine na ovaj dan se planira otkrivanje spomenika u Parku nacionalnih spomenika u Washingtonu.
Ali, na drugom kraju glanog grada, u baptističkoj crkvi na aveniji Florida, je jedna druga vrsta spomena na Martina Luthera Kinga, koja se od odvija tokom cijele godine.

Rachel Everette ima neostvareni san.

RACHEL EVERETTE: To bi mogla biti osoba koja se bavi grafičkim dizajnom zato što se ja volim baviti grafičkim dizajnom.

Ona ovdje dolazi poslije škole gdje joj pomažu da svom snu bude sve bliže. Carolyn Taylor je volonter u fondaciji Imam jedan san, što su poznate riječi Martina Luthera Kinga.

CAROLYN TAYLOR: Mnoga od ove djece dolaze iz takvih sredina da niko ne bi pomislio da će postati uspješni. Ali, ako im se pomogne, hoće. Zato sam i ja ovdje,kaze ona.

Fondacija Imam jedan san je nacionalna organizacija koja je inspirirana pozivom gospodina Kinga da se svima daju jednake mogućnosti.

MARTIN LUTHER KING: Mi ćemo moći sveprisutno raspravljanje nacije pretvoriti u lijepu simfoniju bratstva, rekao je King.

Fondacija Imam jedan san pomaže djeci koja dolaze iz obitelji niskih primanja u 64 grada diljem Sjedinjenih država. Projekat se zasniva na akademskom mentorstvu različitih interesa učenika: od sporta - do fotografije. U nekim gradovima, 90% učenika uključenih u rad Fondacije su otišli na fakultet.

Tutor- volonter, Seth Steed kaže da program u Washingtonu pomaže neprivilegovanim učenicima da ostvare Kingov san.

VOLONTEER: San Martina Luthera Kinga je bio da se o ljudima sudi na osnovu njihova karaktera, a ne boje kože, a to je ono što ovoj djeci daje bolje šanse da uspiju u životu. TO je definitivno u skladu sa njegovom porukom, kaze on.

I ove dvije učenice Porthia i Aquila sanjaju o nečem velikom.

PORSHIA LEACH:
Da postanem pravnik!

AQUILA LEACH: Moj je san da postanem uspješna doktorica.

Koordinator programa, Lonell Johnson, kaže da dugogodišnja borba Martina Luthera Kinga za gradjanska prava, takodje treba da bude inspiracija mladim ljudima, i učini ih istrajnima.

LONELL JOHNSON: Naučiti ih da ne odustaju kad naidju na prepreke. Niti da treba odustati i reći da nešto nije moguće ako neko kaže da ti to ne možeš postići.

I dok streme da ostvare svoje snove, ovi mladi ljudi ostvaruju san Martina Luthera Kinga, kaže Lonell Johnson.

XS
SM
MD
LG