Linkovi

Irački podpredsjednik kritizirao smkanuće sadamovih suradnika


Irački potpredjsednik je kritizirao svoje kolege u vladi zbog izvršenja smaknuća dva bivša suradnika Sadama Huseina. Gospodin Hashimi, musliman sunit, je izjavio da vješanja potkopavaju napore vlade na promoviranju pomirenja između iračkih sektaških grupa.

On je za britansku tv stanicu Sky News rekao da se nadao da su se životi Sadama i njegova dva suradnika mogli poštediti kako bi se podstaklo veće sudjelovanje u iračkom političkom procesu.

Predjsednik Evropske komisije, Jose Manuel Barros je osudio današnje smaknuće. Govoreći u Rimu, on je rekao da niko nema pravo da oduzme tuđi život.

Američka državna tajnica Condoleeza Rice je danas izjavila da je smaknuće Sadamovih suradnika irački proces. Govoreći reporterima, ona je također rekla da je Sadamovo smaknuće trebalo biti izvršeno dostojanstvenije.

Ruska novinska agencija navodi riječi zvaničnika ministarstva vanjskih poslova u kojem se navodi da najnovija smaknuća neće doprinijeti stabilnosti Iraka. Moskva navodi da je jedini način postizanja sigurnosti da sve iračke političke i sektaške grupe razgovaraju jedna s drugom, uz pomoć susjednih zemalja, kao što su Sirija i Iran.

XS
SM
MD
LG