Linkovi

Klaus Schariot - Status Kosova se ne može odlagati


Njemačka je preuzela rotirajuće predsjedavanje Evropskom Unijom i G8, Grupom sedam vodećih industrijskih zemalja svijeta plus Rusija. Njemački ambasador u Sjedinjenim Državama je novinarima u Washingtonu rekao da će njegova vlada pokrenuti mnoga politička i ekononska pitanja medju kojima je prioritet jačanje američko evropskih veza, i riješenje statusa Kosova. Za Glas Amerike je to pratila Ivana Kuhar.

Njemačka je sa početkom ove godine u poziciji da odredjuje sadržaj medjunarodnih aktivnosti vodećih industrijskih zemalja kao i 27 članica EU. Klaus Schariot, njemački ambasador u Sjedinjenim Državama, je reporterima u Washingtonu naglasio da je za njegovu vladu vrhunski prioritet jačanje veza izmedju Sjedinjenih Država i Evropske Unije.

Klaus Schariot, njemački ambasador u SAD:
Potrebna nam je jaka Evropa, ali nam trebaju i jake trans-atlanske veze. Zajedno, mi činimo 13 posto svjetske populacije. Mi - Sjeverna Amerika i Evropa - smo ti koji se zalažu za vrijednosti prosvjećivanja. Jedino zajedno, jedino zajedničkom akcijom bićemo u stanju odbraniti te vrijednosti.

Dok predsjedava EU, Njemačka će nastojati da podstakne proces ratifikacije Ustava EU. 18 od 27 zemalja do sada su usvojile evropski ustav. Scharioth kaže da je usvajanje ustava ključno za sposobnost EU da djeluje na globalnim pitanjima zajedno sa Sjedinjenim Državama.

Njemački ambasador kaže da je medju hitnim pitanjima rješenje statusa Kosova. On očekuje da izaslanik UN-a Martti Ahtisaari saopći svoj prijedlog uskoro nakon izbora u Srbiji zakazanih za 21 januar.

Klaus Schariot, njemački ambasador u SAD:
Potrebno je riješiti status Kosova. To se ne može odlagati. To neće biti trenutna, potpuna neovisnost, ali će biti blizu tome. Mi treba da nadjemo način da se to uradi tako da umjerene snage u Srbiji ne izgube mnogo od svojih pozicija. Dakle, trebaće nam rješenje koje će Kosovu dati evropske perspektive takao da je uloga EU ključna.

Sharioth kaže da ni Srpska ni strana kosovskih Albanaca neće biti u potpunosti zadovoljne sa prijedlogom o budućem statusu pokrajine.

SOT Klaus Schariot, njemački ambasador u SAD
Niko u regionu neće biti 100 posto zadovoljan. Kosovski Albanci će smatrati da to nije dovoljno, dok će Srbi smatrati da je to previše. Već mogu predvidjeti da ni jedna strana neće dočekati Ahtisaarijev prijedlog sa dobrodošlicom.

Schariot kaže da će kontinuirani angažman EU na Kosovu uključivati i vojnu snagu, kao i mehanizme koji će pomoći razvoj demokratskih institucija.

Za njemačku vladu, kaže on, dok je na čelu EU, od značaja su još odnosi sa Rusijom, i oživljavanje diplomacije na Srednjem Istoku.

Predsjedavanje EU traje 6 mjeseci, a rotirajuće predsjedavanje Grupom sedam vodećih industrijskih zemalja plus Rusija traje 12 mjeseci i to će Njemačkoj dati mogućnost za važne inicijative na globalnom planu, kaže njemački ambasador.

SOT Klaus Schariot, njemački ambasador u SAD
Za G8 moto će biti razvoj i odgovornost. Fokusiraćemo se na dva segmenta: svjetsku ekonomiju, i zemlje koje zaostaju u razvoju, posebno u Africi.

Schariot kaže da će uz to snabdjevabje energijom i problem globalnog zagrijavanja biti medju važnim sadržajima zemalja G8 u 2007. godini.

XS
SM
MD
LG