Linkovi

Zašto vjerovati u nova, kada nisu ispunjena stara obećanja


Američki kongresmeni zahtijevaju od ministra obrane Roberta Gatesa da objasni zašto bi Washington trebao povjerovati u nova obećanja oko stabilizacije Iraka, kada ranija takva obećanja nisu bila ispunjena.

Ministar obrane Gates, kao i zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga general Peter Pace, danas svjedoče pred Odborom za vojna pitanja američkoga Senata, gdje odgovaraju na pitanja senatora o predsjednikovoj odluci da pošalje dodatnih 20 hiljada vojnika u Irak.

General Pace je izjavio da je jedna od glavnih razlika ovog plana i ranijega, to što su irački vojni zapovjednici i vlada obećali da će suradjivati na eliminiranju kriminalnih elemenata, bez obzira jesu li suniti ili šiiti u pitanju.

Podrška američke javnosti ratu u Iraku sve više opada, a lideri u sada Demokratama kontroliranom Kongresu oštro kritiziraju odluku da se poveća broj trupa na terenu.

Senator Ted Kennedy je upitao je li predsjednik spreman da njegov prijedlog o Iraku ide na kongresno glasanje, na šta je ministar obrane Gates odgovorio da nije. On je dodao da predsjednik smatra da je dugoročno gledano, njegov plan dobar i da će dati rezultate, iako nije u skaldu s, kako je kazao, trenutnim javnim sentimentom.

XS
SM
MD
LG