Linkovi

Vlada Republike Srpske bojkotuje BHT1


Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici održanoj u Banjaluci donijela odluku da ubuduće uskrati informacije novinarima Televizije Bosne i Hercegovine (BHT 1) zbog ,kako je saopšteno, pristrasnog izvještavanja o radu institucija i pojedinaca u ovom entitetu. Povod za to je objavljivanje informacija o obilježavanju 9.januara, Dana Republike Srpske.

Javni servis B i H, odnosno državna televizija BHT1 treba da bude u službi svih građana i naroda u Bosni i Hercegovini što sada nije slučaj. Izjavio je ovo danas u Banjaluci potpredsednik Vlade Republike Srpske, Anton Kasipović naglašavajući da je zbog pristrasnog izvještavanja, prije svega, o obilježavanju 9.januara Dana Republike Srpske donijeta odluka da se ubuduće uskrate informacije novinarima ove kuće. On je precizirao da je u Dnevniku ove TV kuće tek u dvadesetom minutu objavljena informacija o Danu Republike, zatim da su pojedini ministri više puta obmanjivani u vezi učešća u pojedinim emisijama a u sinoćnjoj emisiji BHT1 je u veoma neugodnu poziciju doveden novoizabrani predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Nikola Špirić, saopštio je Anton Kasipović.

«Vlada razumije potrebu postojanja i rada BHT1, Javnog servisa na način da informira o političkim i svim drugim događajima a ne da izgrađuje politički stav prema nečijem ukusu i, eventualno, nečijim političkim potrebama.»

Kasipović je potvrdio da je na sjednici Vlade bilo i zahtjeva da se zaposlenima BHT1 onemogući pristup institucijama ovog entiteta kao i da se uskrati plaćanje RTV takse od čega se finansiraju tri javna emitera u Bosni i Hercegovini što, kako je istakao, nije prihvaćeno.

Inače, proteklih dana nekoliko nevladinih organizacija je zbog nezadovoljstva izvještvanjem državne televizije pozvalo građane da ne plaćaju RTV pretplatu.

XS
SM
MD
LG