Linkovi

Izašao godišnji izvještaj Human Rights Watch-a


Grupa za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u New Yorku, Human Rights Watch , je u svom novom godišnjem izvještaju o stanjima ljudskih prava u svijetu, pozvala Evropsku Uniju da poduzme aktivniju ulogu kada su u pitanju kršenja ljudskih prava u Evropi. Human Rights Watch je priznao da je skorašnji fokus Evropske Unije na spriječavanju ili obračunavanju s terorističkim prijetnjama medjutim dijelom odgovoran što se smanjena pažnja obraća na zloupotrebe i kršenja ljudskih prava.
Što se tiče Balkana, grupa je kritizirala Bosnu i Hercegovinu, kao i Hrvatsku i Srbiju zato što još uvijek ima ratnih zločinaca koji uživaju slobodu. U izvještaju Human Rights Watcha se takodjer poziva na bolje organizirane napore i da se konačno ubrzaju povraci u Hrvatsku, BiH i na Kosovu, onih koji su protjerani ili raseljeni tijekom ratova na Balkanu.
U dijelu izvještaja koji se odnosi na Evropu se posebna pažnja obraća na Rusiju, naglašujući ubojstvo ruske novinarke Ane Politkovskaje, prijetnje i uznemiravanje onih koji su zaduženi za praćenje stanja ljudskih prava, kao i za nastavak teških kršenja ljudskih prava u Čečeniji.
XS
SM
MD
LG