Linkovi

Bush - Nova strategija da se dobije rat u Iraku


Očekuje se da predsjednik Bush večeras u govoru naciji, koji će prenositi sve velike američke tv kuće, objaviti novi plan za Irak, koji izmedju ostaloga, podrazumijeva slanje na hiljade novih vojnika, kao dio nove strategije da se dobije rat.

Gospodin Bush se već sastao sa kongresnim liderima da ih upozna sa strategijom, ali neki demokratski zastupnici su već izrazili protivljenje za ikakve mjere koje bi vodile intenziviranju. Izvještaj o tome za Glas Amerike pripremio Bill Rodgers.

Predsjednik Bush vrsi konacnu doradu svoje nove strategije da se dobije rat u Iraku.

Slanje dodatnog broja vojnika u Irak cini se centralnim dijelom plana. Kako je izvijesteno gospodin Bush planira da doda dvadeset hiljada americkih vojnika da pomognu gusenje nasilja u Iraku, specijalno u Bagdadu.

Veliki talas vojnika je namijenjen pomaganju vladi irackog premijera Nourija al-Malikia da politicki i ekonomski stabilizuje zemlju.

Ali, mnogi demokratski zastupnici u Kongresu, ko sto je senator Barack Obama, protiv su ma kakvog povecanja trupa.

BARACK OBAMA:
Zelio bih da predsjenik zapravo slusa svoje generale, da slusa svoje strucnjake i shvati da ovo nije pravi korak.

Demokratski senator Edward Kennedy cak predlaze donosenje zakona da se predsjedniku Bushu uskrate dodatna sredstva. U svom govoru kojega je odrzao u Klubu novinara ovdje u Washingtonu, gospodin Kennedy je situaciju sada u Iraku uporedio sa vijetnamskim ratom.

EDWARD KENNEDY: Irak je Vijetnam Georga Busha. Kao sa Vijetnamom, jedino razumno rjesenje je politicko ne vojno. Ubacivanje novih vojnika u gradjanski rat nije odgovor.

Glasnogovornik Bijele Kuce Tony Snow je odbio da iznese detalje oko predsjednikovog govora, ali je rekao da ce Demokrate morati da odluce, kako je on to postavio, da li oni zele ili ne da rat u Iraku bude uspjesan.

TONY SNOW: Demokrate ce ovdje morati da naprave izbor i morace da odluce na cemu stoje po dva pitanja: pod broj jedan, hoces li da Irak uspije i ako je tako, sta to onda podrazumijeva. A pod broj dva, vjerujes li u pruzanje podrske trupama i kako iskazuješ tu podrsku.

Pored povecanja broja vojnika, predsjednik Bush, kako se predvidja, naglasiti niz mjera koje očekuje od vlade u Iraku kako bi se smanjilo nasilje.

U medjuvremenu u Iraku gospodin Maliki je prisusatvovao paradi policijskih snaga- i kasnije je govorio o novom planu da se Bagdad smiri.

NOURI AL-MALIKI: Blizu smo novoga plana za koji se nadamo da će, uz boziju volju, biti odlučujući u suprotstavljanju terorizmu.

Cilj govora predsjednika Busha je da ubijedi Amerikance u to koliko je ključno za Ameriku da postigne uspjeh u Iraku. Medjutim, ispitvanja misljenja javnosti pokazala su da vecina Amerikanaca ne odobrava kako gospodin Bush vodi rat a manje od 20 procenata podrzalo je povecanje americkih trupa u Iraku.

XS
SM
MD
LG