Linkovi

Novo otkriće u istraživanju osnovne ćelije otvara nove nade


Mnogi u svijetu nauke odnedavno su jako uzbudjeni oko novog otkrica u vezi sa osnovnom celijom- vrstom celija koje potencijalno mogu biti iskoristene da se obnove osteceni ili oboljeli ljudski organi. Osnovne celije se izoliraju iz amniotičke tecnosti trudne zene- tecnosti koja okruzuje fetus u razvoju u majcinom stomaku. Vise o tome u izvjestaju za Glas Amerike Paul Sisca.

Novo istraživanje kaže da osnovne ćelije iz amniotičke tekućine trudne žene mogu da se diferenciraju u specijalizovane ćelije ljudskog tkiva- masnoću, kosti, mišiće, krv, nerve i izmedju ostaloga i jetru. Istrazivaci su nestrpljivi da dobiju pouzdane zalihe osnovnih celija kako bi nastavili istraživanje o mnogim hronicnim oboljenjima.

Novo okrice vezano za osnovnu ćeliju nasiroko privlaci paznju jer je amniotička tekucina lako dostupna , a proces ne uključuje osnovnu celiju ljudskog embriona. Predsednik Bush je ogranicio skoro svo drzavno finansiranje za istraživanje osnovne celije embriona u ovoj zemlji, kad god to podrazumijeva uništenje ljuudskog embriona.

Istrazivaci na univerzitetima Harvard i Wake Forest radili su godinama na izvlacenju osnovne celije iz amniotičke, ili plodove tekucine.
Doktorica Anthony Atala:

ANTHONY ATALA: Mozemo dobiti kolekciju osnovnih celija koje se mogu veoma rapidno uzgajati i imaju potencijal da postanu mnogi razliciti tipovi tkiva.

U laboratoriji ove celije nastaju velikom brzinom, duplajuci se u broju svakih 36 sati. Za razliku od osnovne celije embriona one nemaju tendenciju da rastu izvan kontrole i stvaraju tumore kada se usade u miseve.

Istrazivaci se nadaju da uspostave banku celija, sa početnim ciljem podešavanja tipova celije za vecinu populacije Sjedinjenih drzava.

ANTHONY ATALA: Godisnje ima cetiri miliona pet-stotina-hiljada rodjenih, takoda koristenjem njihove amniotičke tecnosti mozemo imati na raspolaganju mnogo vise ovih celija.

Zbog toga sto izvlacenje osnovnih celija na ovaj način ne nanosi stetu ljudskim embrionima, postoje nade da bi ovaj proces mogao postati prihvatljiva alternativa istrazivanju koje koristi osnovne celije embriona. Medjutim, naučnici upozoravaju da je ovo još u začetku, i da bi čak i premliminarni testovi na pacijentima, mogli počekati godinama.

XS
SM
MD
LG