Linkovi

Oštre borbe u središtu Bagdada


Iračke snage su se uz pomoć američkih aviona danas sukobile s naoružanim napadačima u centru Bagdada. Iračko Ministarstvo odbrane navodi da je najmanje 50 militanata ubijeno u sukobu koji je trajao više sati.

Američki avioni su nadlijetali područje oko ulice Haifa, koja je poznato uporište sunitskih pobunjenika. Vojska navodi da je na njene snage pucano iz lakog naoružanja i da su na njih bacane granate. Američka vojska navodi da su njene snage započele operaciju rano jutros na trgu Taleel kako bi uhvatile osumnjičene, onemogućile pobunjeničke aktivnosti i vratile kontrolu iračkim snagama sigurnosti.

Do sukoba dolazi dan prije nego što predsejdnik Bush treba da objelodani svoju novu strategiju za Irak. Republikanski senator Gordon Smith, koji se jučer prisustvovao brifingu s predsjednikom, je izjavio da plan uključuje slanje dodatnih 20 hiljada vojnika na kraći rok.

Istovremeno je tursko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da je 30 osoba ubijeno kada se teretni avion koji je letio iz Turske danas srušio u blizini Bagdada. Također danas je na internet postavljen novi video snimak na kojem se vidi tijelo Sadama Huseina nakon što je obješen 30 decembra. Video pokazuje Sadamov vrat zavrnut i sa velikom krvavom ranom.

XS
SM
MD
LG