Linkovi

Bush - Irak - Kongres


Iz Bijele kuće su saopćili da će predsjednik Bush sutra naveče saopćiti novi plan pristupa ratu u Iraku. Dodatni detalji nisu saopćeni, ali očekuje se da će predsjednik pozvati na upućivanje dodatnih američkih vojnika u tu zemlju. U isto vrijeme predsjedateljica većine u Zastupničkom domu, demokrata Nancy Pelosi kaže da Kongres neće predsjedniku Bushu davati neograničena sredstva da radi sve šta hoće.

Očekuje se da će sutra predsjednik Bush saopćiti da šalje dodatnih 20 hiljada američkih vojnika u Irak. Umirovljeni zapovjednik Američke vojske, general Jack Keane, savjetnik Bijele kuće, kaže da će se dodatne snage koristiti za osiguranje okoline Bagdada i pokrajine Anbar.

Jack Keane, umirovljeni general:
Mi nemamo dovoljno vojnika da neprekidno budu u predgradjima Bagada kako bi spriječili razbojnike i ubice da teroriziraju, uznemiravaju i ubijaju one koji sa nama suradjuju.

Medjutim, predsjedateljica Zastupničkog doma Kongresa, Nancy Pelosi kaže da sigurnost u Iraku treba biti u nadležnosti iračke vlade, ističući da je slanje novih vojnika u suprotnosti sa onim što su Amerikanci poručili glasanjem u novembru. Pelosi je iskazala podršku vojnicima koji su već u Iraku, ali je najavila da Zastupnički dom možda neće odobriti sredstva za slanje novih američkih vojnika u Irak. Govoreći za američku TV mrežu CBS ona je rekla: Ukoliko predsjednik želi povećati broj vojnika - to treba i da opravda. A to je za njega nešto novo, jer do sada mu je Kongres sa republikanskom većinom davao otvoren ček, bez nadgledanja, bez standarda, bez uvjetovanja.

Uskraćivanje fondova bi, po mnogima, bio otvoren izazov ustavnim ovlaštenjima predsjednika kao vrhovnog zapovjednika oružanih snaga.

Jeremy Shapiro, expert za civilno-vojne odnose u Brookings institutu u Washingtonu kaže da Kongres može koristiti drugu taktiku.

Jeremy Shapiro, Brookings institut:
A to je da iskažu svoje protivljenje i drže saslušanja po kongresnim komitetima čime u biti publikuju svoje protivljenje i prisiljavaju administraciju da odgovara na teška pitanja i brani svoju poziciju.

Inače, kongresne rasprave oko Iraka počinju ove sedmice serijom saslušanja u oba doma, a medju pozvanim da svjedoče pred kongresom su državna tajnica Condoleezza Rice i novi ministar odbrane Robert Gates.

XS
SM
MD
LG